След като в края на миналата седмица кредиторите по втория заем за Българските държавни железници запорираха сметки на "БДЖ Пътнически превози" за 40 милиона лева, днес стана ясно, че административната сграда на БДЖ в София е обявена за продан от частен съдебен изпълнител. 

Зданието, което се намира на улица "Иван Вазов" 3 в центъра, е пусната в Националния регистър на публичните продажби за над 7 милиона лева.

В момента там се намира администрацията на държавното дружество, като самата сграда е и паметник на културата. Тя си търси нов купувач, обявена като офис с площ от над 1800 квадратни метра.

Според офертата ще бъдат продадени идеални части от поземления имот и само половината от идеалната част на сградата.

Заинтересованите кандидати ще могат да подават своите предложения по офертата до 2 юли, става ясно от информацията.

След обявяването на запора в петък от Министерство на финансите обявиха, че обмислят отпускане на финансова помощ да железниците. Тогава Владислав Горанов посочи, че тя ще бъде безлихвена и ще бъде в рамките на утвърдената от Европейската комисия помощ за преструктуриране.

Идеята е средствата да бъдат отпуснати от фискалния резерв. След това от ведомството планират да възстановят разходите чрез по-бързото даване на концесия на Летище София, откъдето се очаква да дойдат значителни приходи.

По думите на Горанов в краткосрочен план БДЖ ще получи от финансовото министерство над 20 милиона лева. В същото време повече от 100 милиона лева са нужни за покриване на дълговете по облигационния заем на дружеството.