24 500 корупционни престъпления е регистрирала Главната прокуратура на Руската федерация само за първите шест месеца на 2021 година. За този печален рекорд за последните 8 години пише в сборника на ведомството, който беше публикуван на 30 август.

В около половината от случаите корупцията се състои във взимане на подкуп. Най-много подкупи се взимат и дават в Пермския и Ставрополския регион, но също така и в Санкт Петербург, съобщава прокуратурата.

През миналата година регионален "лидер" по корупция в Русия е Москва, на второ и на трето място се нареждат Татарстан и Ставрополският регион, пише "Новая газета".

40 милиарда рубли - толкова "струва" корупцията на руснаците

В сравнение със същия период на миналата година, корупцията в Русия бележи ръст от 16,5%. Увеличиха се и щетите, които корупцията нанася на Русия. През миналата година те възлизаха на 32,4 милиарда рубли, а сега достигнаха 39,4 милиарда.

В предишен свой доклад Главната прокуратура констатира, че в сравнение с всички други държавни служители, корупционни престъпления най-често вършат сътрудниците на правоохранителната система. На второ място по корумпираност се нареждат служителите в системата на Министерството на отбраната.

Корупцията е част от историческия модел на управление

Медиите припомнят, че корупцията е един от най-сериозните проблеми на съвременна Русия. Тя застрашава самото функциониране на органите на държавната власт, на правоохранителните органи, на здравеопазването, образованието и различни други сфери от обществения живот. Всъщност корупцията като феномен е част от историческия модел на държавно управление в Русия. В Индекса за възприемане на корупцията, който ежегодно публикува правозащитната организация "Транспаренси Интернешънъл" Русия попада в групата на 50-те най-корумпирани държави в света.