Основателят на Virgin Group Ричард Брансън е прекратил разговори със Саудитска Арабия относно предложена инвестиция в размер на $1 милиарда в космическите компании на групата след обвиненията, че журналистът Джамал Кашоги е бил убит в консултството на страната в Турция.

"Това, което се твърди, че е станало в Турция около изчезването на журналиста Джамал Кашоги, ако се окаже вярно, съвсем ясно ще промени възможността на който и да е от нас в Запада да правим бизнес със саудитското правителство", заяви Брансън в изявление, цитирано от CNBC.

Кашоги притежава американско гражданство и доброволно е напуснал Саудитска Арабия. Той бе отявлен критик на принц Мохамед бин Салман.

Журналистът не бил виждан от 2 октомври, когато е влязъл в саудитското консулство. Турските власти твърдят, че имат доказателства, че той е бил убит там по заповед на правителството в Рияд. Кралството отрича.

Миналата година саудитското правителство съобщи за намеренията си да инвестира $1 милиард във Virgin Galactic, която се фокусира върху космически туризъм, както и във Virgin Orbit, която цели да пусне малки сателити.

Брансън заявява, че ще прекрати дискусиите заради разследването, но не посочи изрично дали и кога разговорите може да продължат отново. Освен това милиардерът ще освободи поста си като директор на два саудитски туристически проекта, целяващи да превърнат островите в Червено море в луксозни курорти.