Румъния е готова с проектозакон, свързан с планираното закупуване на изтребители F-16. Те трябва да бъдат доставени от Португалия, като сделката е за 333,2 милиона евро или 369 милиона долара, става ясно от официален документ, цитиран от сайта SeeNews.

Той предстои да бъде обсъден в парламента. Според готвения нормативен акт четирите бойни самолета трябва да бъдат доставени през 2020 година, докато още един ще бъде доставен през следващата година.

"Ако не гласуваме този закон и договорът не бъде подписан до края на годината, целият процес ще трябва да бъде повторен през следващата. По този начин ще се забавим с графика и ще трябва да се справим с финансови загуби", посочва румънският министър на отбраната Николае Чука.

През октомври 2017 година Румъния получи три броя F-16 докарани втора ръка от Португалия, като част от програмата на Букурещ за замяна на остарелите изтребители МиГ. По-рано по същата програма страната получи девет самолета.

Северната ни съседка е част от НАТО от 2004 година, като страната планира да вложи 9,8 милиарда евро до 2026 година за модернизиране на оръжията си.