Най-старата централна банка в света смята, че са нужни изцяло нови регулации, които да запазят личните данни и поверителността на клиентите в ерата на безкасовите разплащания.

Швеция бързо се превърна в страната, чиито граждани ползват най-малко кеш в света. Потребителите изоставят парите в брой и избират банковите карти и приложенията на телефоните им. Но ако разплащанията се извършват от частни компании, това може да се окаже проблем.

Нуждата от справянето с него стана все по-ясен в момент, в който стана ясно, че лични данни на милиони потребители на Facebook са били използвани не по предназначение от трета страна.

"Може би не искаме частни банки да могат да използват цялата информация за транзакциите, които те вече притежават", казва Мартин Флоден, подуправител на Шведската централна банка, цитиран от Bloomberg. "Затова може би имаме нужда по-строги регулации".В институцията дори обсъждат възможността да издадат собствени платежни карти или приложения, или да създадат акаунти с т.нар. е-крони като начин да защитят потребителите.

Вече не е възможно да бъде спрян прехода към безкасово общество, но може би има начини ефектът да бъде намален. Рискбанк обмисля да отвори офиси в Швеция, а държавата дори да накара банките и всички магазини да продължат да приемат кеш. Но тези възможности може би не са най-доброто, смята Флоден.

Хората в Швеция губят достъпа си до пари в брой

Европейската държава, където хората губят достъпа си до пари в брой

Кешът е ключов за физическото оцеляване, особено при бедствия