Хората в Швеция живеят в обществото, което използва най-малко пари в брой на света. Според множество проучвания скоро те напълно могат да изгубят достъпа си до банкноти и монети.

За да се избегне този екстремен сценарий шведският доставчик на парични средства Loomis призовава властите да принудят банките и търговците да продължат да приемат пари в брой.

Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а

Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а

80% от плащанията в страната са безналични

"Трябва да имаме коли, сейфове и всичко това. За да поддържаме инфраструктурата, ние също се нуждаем от основен обем (пари в брой)", каза изпълнителният директор на Loomis Патрик Андерсон.

Най-голям е рискът за хората, живеещи в най-отдалечените населени места в северната част на Швеция. Ако те загубят достъпа си до пари в брой, това би било много опасно в случай на природно бедствие или технологичен срив, тъй като шведите няма да могат да си купят продуктите от първа необходимост, нужни за оцеляването им.

Ще изчезнат ли скоро парите в брой?

Ще изчезнат ли скоро парите в брой?

В някои страни това ще стане по-скоро, отколкото в други

"Парите в брой са важни при кризисни ситуации. Шведите може би не могат да предвидят и разберат последиците от такава криза, която обхваща цялата общност", посочи Андерсон.

Предупреждението на шефа на Loomis далеч не е единственото по темата. Шведската централна банка Riksbank се опасява, че бързото изчезване на парите в брой в крайна сметка ще доведе до разпадане на инфраструктурата, необходима за използване на банкноти и монети, и това ще подкопае задачата й да насърчава сигурна и ефективна система за разплащане.

36% от шведите вече не ползват кеш. И това притеснява политиците

36% от шведите вече не ползват кеш. И това притеснява политиците

Количеството хартиени пари в обращение е намаляло с 40% за 10 години

Риск за разплащателната система

В Швеция все по-трудно се намират пари в брой

Източник: iStock

В Швеция все по-трудно се намират пари в брой

Банката смята да публикува специален доклад през лятото, в който да разгледа предизвикателствата, породени от спада в използването на пари в брой.

Управителят на Riksbank Стефан Ингвес призова за законови промени, за да се запази управлението на платежната система от страна на централната банка на фона на бързото намаляване на използването на пари в брой.

Швеция може да се сбогува напълно с парите в брой до 2023-а

Швеция може да се сбогува напълно с парите в брой до 2023-а

Това показва изследване

Швеция се е запътила към ситуация, в която "средствата за разплащане в обществото се контролират от търговски групи", казва Ингвес в интервю за шведския ежедневник Dagens Nyheter. "Това може да се превърне в проблем, особено в кризисна ситуация", предупреждава той.

Количеството на парите в обращение в Швеция през миналата година спадна до най-ниското ниво от 1990 г. насам и вече е с 40% по-ниско от пика си за 2007 г. Спадът през 2016 г. и 2017 г. е най-големият в историята.

Швеция обърна гръб на парите в брой и вече дори църквата приема онлайн преводи

Швеция обърна гръб на парите в брой и вече дори църквата приема онлайн преводи

Вече в много магазини в страната може да се плаща само електронно

Тъй като използването на пари в брой продължава да намалява, разходите за магазини, заведения за хранене и банки за предоставяне на банкноти и монети се увеличават. Това още повече изостря проблема, защото намалява стимулите за кешови разплащания.

Таксите, които банките плащат за всяка трансакция от банкомат, "нарастват доста драматично през последните години", посочва Нина Венинг, изпълнителен директор на Bankomat - фирмата, която обработва по-голямата част от парите, преминаващи през шведските банкомати.