Един от най-големите градове в САЩ - Сан Франциско, забранява използването на природен газ в нови сгради от следващата година, пише Bloomberg. Така градът става най-новият такъв в щата Калифорния, който ограничава използването на може би най-евтиното гориво за отопление и готвене заради опасения за климата.

Мярката предвижда новото строителство на сгради да бъде изцяло електрическо от юни 2021 година. Изключение от нормата правят само ресторантите. Това е най-строгата забрана за използването на природен газ, приета досега от голям град в Калифорния, посочват от природозащитната група Sierra Club.

САЩ вече са извън Парижкото споразумение за климата

САЩ вече са извън Парижкото споразумение за климата

Точно 1253 дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете си да напусне

Калифорнийските градове остават на челни позиции по натиск за постепенно премахване на използването на газ в домовете и сградите като средство за намаляване на емисиите на парникови газове.

Данните показват, че най-малко 38 общини, включително Сан Франциско, са приели подобни мерки, които ще ограничат прикачването на инсталации на природен газ. Представителите на промишлеността до голяма степен се противопоставиха на тези усилия. Като главни доводи от индустрията посочват, че сметките за енергия ще станат по-високи, като по този начин ще се премахне и свободният енергиен избор на клиентите.

Всъщност Сан Франциско вече забрани природния газ в нови сгради, които са собственост на града. Според наредбата горивото представлява около 80% от вредните емисии, идващи от сгради в града през 2017 година.

"Природният газ е вторият по големина източник на емисии на парникови газове в Сан Франциско и крие големи рискове за здравето и безопасността", коментира привърженикът на мярката Рафаел Манделман.

Как климатичните промени бъркат в джоба ни?

Как климатичните промени бъркат в джоба ни?

Вече плащаме за изменението на климата и тази цена само ще се повишава