Урагани, пожари и други природни бедствия. Това са само няколко примера за това как хората вече плащат висока цена за изменението на климата. И ако правителствата, корпорациите и гражданите не предприемат действия за намаляване на въглеродните емисии в световен мащаб, цената ще се повиши дори и много по-бързо, отколкото повечето от нас сме готови да признаят, предупреждават експерти.

Превключването на термостата на планетата изисква координирани действия за преход на енергийната ни икономика от изгаряне на изкопаеми горива към чисти, възобновяеми енергийни източници - за производство на електричество, за захранване на нашите автомобили и камиони, за отопление и охлаждане на сгради и др.

Един пример - от 1980 г. насам САЩ са претърпели 273 метеорологични и климатични бедствия, надвишаващи щети за 1 милиард долара. И все пак американците все още преобладаващо смятат изменението на климата за "проблем на околната среда" и до голяма степен отдалечен, бъдещ риск, а не проблем тук и сега. Според Йейлската програма за комуникация и изменението на климата само 45% от американците смятат, че хората в САЩ са ощетени от глобалното затопляне "точно сега".

Макар че това е увеличение с 13 процентни пункта през последните пет години, реалността е, че не само всеки американец, но и всеки човек по света, вече плаща за разходите за изменението на климата - в долари и центове, във физически и културни ресурси и в социални разходи.

Ето седем начина, по които може да почувствате изменението на климата не само близо до дома, но и в дома си.

Застрахователните премии нарастват

Тъй като застрахователните компании се опитват да издържат на нарастващите бедствия и техните щети, разходите за премия нарастват. В САЩ по-честите и тежки екстремни метеорологични условия са допринесли за повишаване на застрахователните ставки, които са се увеличили с повече от 50% между 2005 и 2015 г., според Националната асоциация на застрахователните комисари.

Средният запад, който е по-податлив на бедствия от останалата част на страната, е особено тежко засегнат. Оклахома например, видяха, ставките им за застраховка на жилища да нарастват със 78% от 2007 г. насам. Застрахователните компании знаят, че бедствията идват със свързани с тях физически щети и очаква всички преходни рискове да се увеличат допълнително в средносрочен и дългосрочен план.

Публичните разходи се увеличават

През 2017 г. Конгресът отпусна допълнителни 120 милиарда щатски долара за справяне с последствията от ураганите Харви, Ирма и Мария, заедно с пожарите в Калифорния, които изгориха над 9000 структури. Тази сума възлиза на "около 1000 долара за всеки американски данъкоплатец", отбелязват експертите по климатични финанси Пол Боднар и Тамара Грубшич.

Най-скъпите природни бедствия са причинени от наводнения, които сега рутинно причиняват десетки и дори стотици милиарди долари щети на културни, инфраструктурни, бизнес, и лични обекти и водят до загубени американски животи. Силните валежи, които водят до наводнения, са се увеличили в САЩ от 50-те години на миналия век, особено в източните щати.

През 2015 г. президентът Барак Обама подписа изпълнителна заповед, която изисква нова инфраструктура за контрол на наводненията, която да отчита прогнозираните климатични промени. Тази заповед беше отменена от администрацията на Тръмп през август 2017 г., около две седмици преди пристигането на урагана "Харви" в югоизточен Тексас и югозападната част на Луизиана. Смята се, че валежите, свързани с урагана "Харви", са били с около 40% по-високи от това, което би се случило в свят без глобално затопляне, един от многото разходи за изменението на климата, които все още не са определени количествено.

Цените на храните се увеличават

Тежките загуби на реколта поради наводнения и суши взимат своето. Тексас претърпя най-сухите си 12 месеца през 2011 г., последвано от тежка суша през 2012 г. в Средния Запад и Запада, която накара цените на храните да скочат с 6% в световен мащаб, а цените на царевицата в частност да скочат с 23%.

Тези две суши не са свързани пряко с изменението на климата, както конкретната победа не винаги може да се отдаде на допинг на спортист, но тенденцията към по-горещи, по-дълги и по-големи суши през 21-ви век е характеристика на променящия се климат.

Повишаването на цените на царевицата от суша засяга пряко някои потребители, но по-голямото въздействие е косвено, тъй като повече от царевицата се използва за храна на говеда и прасета. Цените на много различни видове храни се увеличава, когато цената на царевицата се повиши.

Учениците губят образование

Девет милиона ученици от девет щата и Пуерто Рико пропуснаха някаква форма на образователно обучение през есента на 2017 г. - около 12% от всички ученици през тази година - поради природни бедствия.

Наводненията в Айова само през 2008 г. засегнаха около 2500 деца като предучилищни заведения, детски центрове, домашни детски заведения и места за начално образование, бяха затворени или преместени поради бедствието, предизвикано от климата. Тъй като родителите на малки деца знаят добре, въздействието на загубеното училище може да бъде опустошително за работещите родители и особено за жените и хората с ниски доходи. Около 21.5 милиона домакинства имат дете под 6-годишна възраст. Чернокожите и многорасовите семейства, които са склонни да имат по-малка гъвкавост на работа, обикновено са най-засегнати.

Работниците губят заплати

Всяка добавена топлина, особено през летните месеци, излага работниците на по-голям риск от дехидратация, топлинен удар и други заболявания, свързани с топлината. Работниците трябва да правят повече почивки и понякога да спират работата изцяло.

С 42% от американците, които печелят по-малко от 15 долара на час и над 27 милиона без здравна застраховка, всяка допълнителна загуба на заплата над съществуващите загуби от коронавируса директно увеличава рисковете за живота, здравето и благосъстоянието. Загубените заплати от намалената производителност поради екстремни горещини се очаква да струват на американските работници 160 милиарда долара годишно до 2090 година.

В световен мащаб части от някои страни могат да станат необитаеми поради нарастващата топлина, като свързаните загуби на БВП се очаква да бъдат повече от 20% до края на века.

По-екстремното време също води до загуба на доходи. Ураганът "Мария" намали БВП на Пуерто Рико с 8% през 2017 г. В Калифорния две години смъртоносни пожари накараха Pacific Gas и Electric да фалират, което го превърна в една от първите големи корпоративни жертви от изменението на климата. GE струва на своите инвеститори 193 млрд. долара между 2015 и 2018 г., като надцени търсенето на природен газ и подцени прехода към чиста енергия.

Разходите за здравеопазване нарастват

Въпреки че винаги сме преживявали екстремни метеорологични и климатични събития, независимо къде живеем, сега има огромни научни доказателства, които показват, че тези събития вече се влошават от изменението на климата. По-специално екстремните горещини са водеща причина за свързаната с времето смъртност в САЩ. И този риск нараства не само от изменението на климата, но и от нарастващата урбанизация и застаряващото население, което е по-уязвимо от топлинен стрес.

Повишаването на температурите също така влошава замърсяването на въздуха, което изостря сърдечно-съдовите и респираторни заболявания като астма, те увеличават производството на полени, които предизвикват алергии и както показват сателитните снимки от Западен САЩ, те създават повече горски пожари и много дим. Изследванията на Съвета за защита на природните ресурси установяват, че само 10 екстремни събития през 2012 г. възлизат на 1.6 милиарда долара разходи за здравеопазване и загубени заплати.

Животи, структури и цели общности се унищожават

Горските пожари са един от най-видимите вредни ефекти от изменението на климата. По-високите температури ускоряват топенето на снежната покривка през пролетта, което намалява влагата в почвата и изсушава горите по-рано през сезона на пожарите. По-топлите пролетни температури и по-малкото сняг също така осигуряват по-големи възможности за запалване да предизвикат потенциални горски пожари.

Понастоящем пожарите изгарят почти двойно по-голяма площ от западната част на САЩ, отколкото при липса на климатични промени. Погасяването на пожари е било 16% от бюджета на Службата по горите на САЩ през 80-те години; сега е над 50%. И все пак, според Джон Абацоглу от Университета в Айдахо, "всеобхватната цена на горските пожари може да бъде 50 до 100 пъти по-голяма от разходите за потушаване на пожара" в неговото състояние, когато се отчетат увеличените посещения в болницата поради намаленото качество на кислород.

През последните 10 години общата цена на щетите от екстремни метеорологични и климатични бедствия само в САЩ надхвърли 800 милиарда долара. Анализ на 82-те най-големи икономики в света установи, че въз основа на настоящите тенденции на затопляне глобалното изменение на климата може да струва три процента от глобалния БВП до 2050-та година, или 8 трилиона долара.

Вече плащаме за изменението на климата и тази цена само ще се повишава,от тук нататък, ако не предприемем действия. Щетите ще се увеличават само по-бързо, ако продължим да отлагаме намаляването на замърсяването с въглероден диоксид, причиняващо глобално затопляне. Съществуват много опции и инструменти, които могат да ни помогнат да намалим рисковете. Политиките могат да подобрят енергийната ефективност, да ускорят нашия преход от изкопаеми горива към възобновяема енергия и да изискват от компаниите да ограничат количеството замърсяване, което произвеждат.