1253 дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви плановете си да напусне Парижкото споразумение за климата, това стана факт в сряда. Това е лоша новина за напредъка в намаляването на емисиите както в САЩ, така и по света, пише Politico.

Пактът от 2015 г. между 197 държави се ангажира с цел да спре се затоплянето "доста под" 2 градуса по Целзий и да се стреми да се задържи на 1,5 градуса, като се поемат все по-амбициозни доброволни ангажименти от правителствата.

Държавният департамент на САЩ вече няма да бъде активен член на срещите за климата на ООН по Парижката сделка. Но той ще остане наблюдател, допуснат да присъства и член на Рамковата конвенция за климата на ООН (от която сделката от Париж е само част). Никой не знае как ще работи това.

Тръмп заяви намерението си да се оттегли от сделката на 1 юли 2017 г., но всъщност нищо не се случи. Съгласно правилата на Парижката сделка, всяка държава, която иска да се оттегли, трябваше да изчака три години от 4 ноември 2016 г. - датата, в която сделката стана международно право.

САЩ подадоха документите си за "развод" на 4 ноември миналата година. Това означава, че едногодишният период изтича в полунощ по източно време във вторник: момент, когато американците и светът ще гледат как настъпва новата глава от историята.

Демократът Джо Байдън обеща да влезе отново в сделката през първия си ден на поста. Той може да направи това чрез кратка изпълнителна заповед, приемаща споразумението от името на САЩ - това, което Барак Обама направи през 2016 г.

Освен това САЩ ще трябва да представят официален план за намаляване на емисиите. Правилата не са ясни дали това е предпоставка за присъединяване.

Междувременно светът напредва по отношение на намаляване на вредните емисии. Китайският президент Си Дзинпин заяви неотдавна, че страната му ще си постави цел за нулеви нулеви емисии до 2060 г. - съобщение, разглеждано като опит за поставяне на Тръмп и САЩ от грешната страна на вълната от политическа и икономическа динамика. Следват Япония и Южна Корея с цели до 2050 г., а ЕС изглежда ще увеличи драстично целта си за 2030 година.