Вятърни турбини в Шотландия генерираха 9 831 320 мегават часа електроенергия в периода от януари до юни. Това съобщи Световния фонд за природата WWF в страната в понеделник.

Произведеното количество електроенергия, за което е използван вятър, е достатъчно, за да се захранят 4,47 милиона жилища за шест месеца. А това е почти два пъти повече от домовете в Шотландия, пише CNBC.

"Навсякъде из страната се възползваме от електроенергия, генерирана от възобновяеми източници", заявява Робин Паркър, отговорник за енергийната политика в британския район в WWF.

"Тези числа показват, че изобилието от вятърна електроенергия евентуално може да е от полза и за много домакинства не само в Шотландия, но и в Англия", допълва той.

Правителството на британския регион възнамерява до 2030 година поне половината от електроенергията в него да бъде възобновяема, като използва декарбонизирана система, което означава елиминиране на въглерода, до 2050 година.

В Европа се предлагат едни от най-амбициозните проекти за производство на възобновяема енергия. През септември миналата година в Ирландско море бе открита вятърна електроцентрала.

С общ капацитет от 659 мегават часа, тя е най-голямата в света офшорна работеща вятърна електроцентрала и може да захранва близо 600 000 домакинства във Великобритания.