Великобритания и Швеция подписаха споразумение в петък в областта на отбраната, което отваря вратата скандинавската държава да се включи в проекта за изтребител от следващо поколение на Лондон, предава Reuters. Сделката прави възможно включването и на още партньори.

Великобритания миналата година представи планове за итребител и група дронове с името Tempest. Планът повдигна много въпроси относно бъдещето на европейското сътрудничество в областта на отбраната, след като Франция, Испания и Германия пък преследват своя собствена програма за изграждането на нови изтребител.

Tempest, който трябва да замени Eurofighter Typhoon от 2040 г., ще бъде разработен и произведен от BAE Systems - най-голямата военна компания на Острова, заедно с британския производител на двигатели Rolls-Royce, италианската компания Leonardo и европейския производител на ракети MBDA.

Шведската Saab, която произвежда изтребителите Gripen, няма да се включи веднага в същия индустриален екип, но ще участва в по-широко изследване. То трябва да бъде готово до есента на 2020 г. и ще постави основните на сътрудничеството в областта, посочва британският министър на отбраната Стюарт Андрю, потвърджавайки ангажимента на Лондон към NATO и европейската сигурност.

Междувременно, депутатите в Народното събрание одобриха покупката на F-16 за българските ВВС.

Франция, Германия и Испания ще създадат нов изтребител до 2026 година

Франция, Германия и Испания ще създадат нов изтребител до 2026 година

Очаква се днес да бъде подписан документ за сътрудничество