Турската държавна газова компания получи тригодишен заем от 925 милиона евро от Deutsche Bank AG за финансиране на покупките на втечнен природен газ в опит да намали зависимостта на страната от вноса от Русия.

Това ще позволява на Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, или Botas, да купува LNG от предварително договорени доставчици в 10 страни, сред които САЩ, Алжир и Катар. Това стана ясно от изявление на Deutsche Bank, предаде Bloomberg. Финансирането е гарантирано от правителството на Турция и може да бъде увеличено.

Сделката между газовата компания и банката е първият международен заем на държавния тръбопроводен оператор за внос на LNG. Въпреки, че ще финансира само част от потреблението на газ в Турция, това ще позволи на Botas да диверсифицира доставките, които сега са доминирани от Русия и Иран.

Заемът идва в решаващ момент за компанията. Botas беше засегната от растящите цени на газа. Правителството наля повече средства в Botas през първото тримесечие, отколкото през цялата изминала година, за да продължи да работи.

Botas ще използва заема и за закупуване на LNG от доставчици в Германия, Франция, Италия, Испания, Швейцария, Сингапур и Обединеното кралство, гласи още съобщението.