За втора поредна година Великобритания не е на първо място по преки чуждестранни инвестиции, а причината в това е излизането на страната от Европейския съюз и спорната търговска сделка, пише The Guardian. През 2020 г. Великобритания си е осигурила 975 инвестиции, но на първа позиция е Франция с 985, според доклад на EY.

Великобритания доминираше класацията по преки чуждестранни инвестиции в Европа през първите 18 години на годишното изследване на компанията. През 2019 г. обаче Острова загуби короната си, след като бизнесът трябваше да се изправи пред огромната несигурност, произтичаща от решението за излизане от Европейския съюз.

EY подчертава, че спадът в инвестициите от страни като Япония подсказва, че "привлекателността на Великобритания като експортна база намалява" заради Brexit. Привържениците на идеята за отделяне на страната от ЕС твърдяха, че ходът ще направи Великобритания по-атрактивна дестинация.

Докладът показва, че заради пандемията преките чуждестранни инвестиции се сриват в цял свят. Изчисленията на Организацията на обединените нации показват, че те са намалели с 42% през 2020 г. и достигат най-ниското си ниво от 26 години насам.

Данните на EY не включват стойността на инвестициите.

На трета позиция е Германия с 930 проекта, а Испания е далеч с 354.

"Брекзит съсипа бизнеса ми": източноевропейските тираджии бягат от Великобритания

"Брекзит съсипа бизнеса ми": източноевропейските тираджии бягат от Великобритания

Британските спедитори с ужас наблюдават как шофьорите им се разбягват. "Всичко е заради Брекзита." Много източноевропейски тираджии вече не се чувстват добре дошли на Острова, а и работата вече е много по-сложна