Военновъздушните сили на Съединените американски щати имат цел да придобият стотици нови самолети, завръщайки се към мощта си от Студената война, заяви министъра Хедър Уилсън, цитирана от Business Insider. ВВС ще нараснат с почти 25%, придобивайки допълнителни 74 ексадрили.

Американските военновъздушни сили обикновено придобиват нови самолети след дълъг процес на проверки, тестове и обществени поръчки, но сега ще се опитат радикално да променят и съкратят процеса, за да постигнат желанието на президента Доналд Тръмп за по-голяма армия, която да може да се изправи пред Русия и Китай.

Администрацията на Тръмп вече определи именно тези две държави като най-големите врагове на САЩ, по-големи и от ИДИЛ или Ал Кайда. Агресията на Русия в Украйна и Сирия, както и опитите на Китай да доминира Южнокитайско море поднови военния фокус на САЩ срещу двете страни.

Военноморските сили наскоро съобщиха за подобни планове - увеличаване на флотата с една трета.

Каква част от рекордния бюджет за отбрана на САЩ ще бъде насочена към България и региона?

Каква част от рекордния бюджет за отбрана на САЩ ще бъде насочена към България и региона?

И за какво ще бъдат използвани средствата

Какво искат Военновъздушните сили?

Те настояват да достигнат общо 386 ескадрили, от 312 сега. Всяка една от тях може да има между 8 и 24 самолета. При бомбардировачите броят ще нарасне незначително, като ще включва B-52, B-2 и най-вероятно новия мистериозен B-21 Raider, който никой извън класифицираните кръгове все още не е виждал.

Най-вероятно ще бъдат закупени множество нови F-35. Въздушни танкери, платфроми за въздушно наблюдение и разузнаване, например дронове, също ще бъдат увеличени значително.

Целта от 386 ескадрили трябва да бъде постигната до 2030 г., но все още няма информация как ще бъде финансирана операцията. За следващата фискална година ВВС искат $156 милиарда, шест процента повече спрямо предходната.

Освен това ВВС ще се нуждаят и от 40 000 нови военни във време, в което трудно задържа най-добрите си кадри.В момента китайската армия е в процес на създаване на впечатляващи въздушни и морски сили. Изтребителите им към момента са около 1 610, в сравнение с 1 960 в САЩ.

Как Израел взе най-добрите оръжия на САЩ и ги направи още по-добри

Как Израел взе най-добрите оръжия на САЩ и ги направи още по-добри

С тях израелската армия е подготвена за всякакви битки