Израел е една от най-могъщите държави във военно отношение. Страната разполага с много добре въоръжена и обучена армия, която умее да се справя с всякакви задачи - от водене на конвеционални бойни действия до партизанска война срещу бунтовници и терористи.

Израелските отбранителни сили разполагат с голямо разнообразие от американско военно оборудване, в резултат на дългогодишната военна помощ на САЩ за близкоизточната държава.

Американската техника обаче не винаги е най-подходящата за тежките пустинни и градски условия, пред които се изправят израелските военни. Затова израелците често внасят значителни подобрения в американските оръжия, за да ги пригодят най-добре за нуждите си.

Благодарение на много силната си военна индустрия, произвеждаща оръжейни системи от световна класа, израелците умело приспособяват и усъвършенстват внесените оръжия със свои собствени допълнения.

Представяме ви 5 израелски военни изобретения, създадени на базата на американски, които използва израелската армия:

Противотанкова ракета MAPATS

Снимка 348808

Източник: Wikipedia

Израелските отбранителни сили имат дългогодишни традиции в използването на противотанкови ракети. Те са изключително ефективни оръжия в пустинните битки, които водят израелските военни и лесно променят хода на бойните действия.

Първите преносими противотанкови ракети, използвани от Израел, са френските SS.10 и SS.11. В края на 70-те години те са заменени от американската BGM-71 TOW - една от най-често използвание противотанкови ракети, която обаче има ограничен обхват и не може да се използва при всякакви условия. Водните басейни, горите и далекопроводите могат да попречат на насочването на ракетата и да застрашат мисията й.

За да избегнат тези рискове, израелците създават разновидност на ракетата с лазерно насочване. Тя може да се използва през деня и през нощта, по суша и по вода. Новият двигател и подобрената бойна глава правят израелската версия много по-успешна от американската. МАПАТС е много търсена и от чужди армии, а Израелските отбранителни сили постепенно я заменят с нови ракети, конструирани изцяло на местно ниво.

Израелските версии на автоматите M16 и CAR-15

Снимка 348809

Източник: Hebrew War Blog

Макар че през последните години по-голямата част от израелските военни преминаха към местните бойни пушки Tavor, те продължават да използват и разновидности на легендарния американски автомат M16. През 80-те и 90-те години американските оръжия са фронтовите пушки на израелската армия, заменяйки белгийските FN FAL и израелските Галил.

Израелците внасят редица подобрения в M16 и CAR-15 и скъсяват цевите им, така че да бъдат по-подходящи за битки в градски условия. Резултатът са сравнително модерни, леки карабини на ниска цена, които израелците наричат mekut'zrar. Тъй като са много подходящи за употреба и при неблагоприятни условия (прах, влага и др.), те все още се използват и днес, макар че постепенно са заменени от нови варианти на автоматите M4 и Tavor.

Самоходнa противовъздушна установка Machbet

Снимка 348810

Източник: Hebrew War Blog

Докато американската система за противовъздушна отбрана M163 VADS винаги е смятана от армията на САЩ за временно решение за противовъздушна защита на къси разстояния, тя изиграва значителна роля за израелците по време на Първата ливанска война през 1982 г.

В допълнение към свалянето на сирийски изтребител МиГ-21 те предоставиха ценна наземна подкрепа, потискайки пехотата в градските и планинските райони с помощта на техните 12-милиметрови картечници.

Армията на САЩ ги извади от употреба през 90-те години, заменяйки ги с по-добре въоръжените, но по-бавно стрелящи бронирани машини M6 Bradley Linebacker.

Израелците имаха друга идея - те ги модернизираха до новия стандарт Machbet, оборудвайки ги с оптоелектронна система за проследяване, по-добър радар, 4 ракети Стингър и мрежова информационна връзка ADA, за да бъдат ефективни срещу по-голямо разнообразие от цели и да реагират по-бързо.

Изтребители F15 Baz Meshopar

Снимка 348811

Източник: Aviation club

Израел беше един от първите клиенти на американския боен самолет ​​F-15. Изтребителите свършиха страхотна работа като част от гръбнака на Израелските военновъздушни сили от края на 70-те години до наши дни.

Освен впечатляващитъе успехи във въздушните битки по време на Първата ливанска война през 1982 г., F-15 са използвани в 2 ключови въздушни мисии: операциите "Опера" и "Дървен крак", свързани с въздушни удари на далечно разстояние. Те са успешни благодарение на някои местни подобрения върху американските изтребители.

Макар Израел по-късно да придобива изтребителя F-15E Strike Eagle подходящ за наземни атаки, израелците модернизират своите F-15 от първо и второ поколение до нов стандарт с местна електроника и части, превръщайки ги в изтребителите F-15 Baz Meshopar или Baz 2000.

Модернизацията включва нов радар, съвместим с американските ракети AIM-120 и израелските "Питон", усъвършенствани пилотски кабини, както и подобрена способност за електронна война. Програмата за модернизация действа от 1995 до 2001 г., а усъвършенстваните изтребители се очаква да бъдат използвани още дълги години.

Бронетранспортьор "Вълк"

Снимка 348807

Източник: Wikimedia Commons

Бронетранспортьорът "Вълк" е тежка бронирана машина, която съчетава скоростта и маневреността на търговски камион с бронировката на бронетранспортьор. Шасито му е базирано на пикапа Ford F-550, като повечето от оригиналните части са запазени с изключение на задния мост и гумите.

Оборудван е с 8-цилиндров 6-литров двигател с 325 конски сили. 3-тонна дебела броня предпазва купето, колелата и задвижващите механизми (двигател, скоростна кутия).

"Вълкът" е перфектен за транспортиране на войници в градска среда. 6-те му врати позволяват на войниците да влизат и излизат бързо и лесно с цялото си оборудване. Бронетранспортьорът може да превозва 12 души и тежи около 8 тона.