Великобритания не изключва облекчаване на визовите правила за шофьори на тирове и дори използване на армията, след като недостигът накара някои бензиностанции да спрат работа, предава Bloomberg.

Правителството прави всичко по силите си, за да се справи с проблема, обеща министърът на транспорта Грант Шапс пред BBC. "Ще направим каквото е нужно, за да се уверим, че има достатъчно шофьори", каза той в петък.

Недостигът на шофьори вече остави супермаркетите на Острова в затруднение да получат нужната стока. Великобритания в момента страда и от криза с доставките на газ и електроенергия като цяло, която заплашва бизнесите с фалит и потребителите с по-високи сметки.

Попитан конкретно дали войници могат да карат камионите с гориво, ако ситуацията се запази, Шапс заяви: "...Ако има роля за армията, ако може да помогне, ще ги включим". "Не изключвам нищо", допълни той.

По-рано BP, вторият най-голям търговец на дребно с горива във Великобритания, съобщи, че затваря някои бензиностанции заради липсата на шофьори на камиони. По данни на Шапс, става въпрос за пет бензиностанции. Exxon Mobil също заяви, че ще затвори "малък брой" от общо 200-те бензиностанции, които оперира.

Шапс посочи още, че е възможно правителството да направи изключение в правилата за имиграция за шофьорите - нещо, за което бизнесът настоява от седмици.

"По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи": над 1 милион незаети работни места във Великобритания

"По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи": над 1 милион незаети работни места във Великобритания

На полето, в здравния сектор, зад волана на камиона: след Брекзита Великобритания страда от остър недостиг на работна ръка. Няма кой да прибира реколтата, няма кой да кара камионите. Незаетите места са вече над 1 милион