Втората по големина германска банка Commerzbank AG планира да съкрати 9 600 работни места и да преустанови раздаването на дивиденти.

Това става ясно, след като днес беше анонсирана новата стратегия на главния изпълнителен директор на кредитната институция Мартин Цилке.

Банката ще направи разходи в размер на 1.1 милиарда евро, за да преструктурира бизнеса си, се казва в официално становище в четвъртък. Commerzbank се опитва да достигне приходи между 9.8 и 10.3 милиарда евро до 2020 година.

Предшественикът на Цилке – Мартин Блесинг, също предприе тогава освобождаването на 5 200 служители в опит да намали разходите и да увеличи дивидентите.

По-рано през годината кредиторът изплати дивидент в размер на 20 цента на акция за 2015 година, който беше първият от 2007 година насам. Според агенция Bloomberg за тази година е очакван дивидент в размер на 30 цента.

Commerzbank, която отчасти е собственост на германската държава, планира да информира инвеститорите да новата стратегия на 4 октомври в Лондон. Акциите на банката загубиха 37% от стойността си от началото на годината.