Европейският парламент одобри кандидатурата на Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка. С тайно гласуване във вторник евродепутатите дадоха своята подкрепа с 394 гласа "за", 206 "против" и 49 "въздържал се".

Мнението на ЕП не е обвързващо, но е показателно за настроенията. Кристин Лагард трябва да замести настоящия председател на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември. Предстои кандидатурата ѝ да бъде поставена в дневния ред на заседанието на Европейския съвет през октомври.

Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 г. от лидерите на страните в ЕС за наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.

Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, но преди това парламентът трябва да изрази становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС.

Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ.

Кристин Лагард, която предстои да оглави ЕЦБ, и историята как тя беше осъдена през 2016-а

Кристин Лагард, която предстои да оглави ЕЦБ, и историята как тя беше осъдена през 2016-а

Какво трябва да знаем за този случай?