Интернет гигантът Facebook изненадващо обяви, че ще предприеме сериозна крачка.

Бордът на социалната мрежа е одобрил план за обратно изкупуване на акции за 6 милиарда долара през първото тримесечие на следващата година. Това става ясно от документи, подадени до американската Комисия по ценните книжа.

"Точното време и обема на изкупените акции зависи от редица фактори, включително цената на ценните книжа, състоянието на бизнеса на компанията и условията на пазара, както и алтернативните инвестиционни възможности", посочват от Facebook, цитирани от CNN Money.

Стойността на акциите на компанията нарасна с над 1% веднага след излизането на тази информация.

Обикновено към обратно изкупуване на ценни книжа пристъпват не толкова млади компании, чийто растеж е отчел забавяне. Apple, Microsoft и Google също пристъпиха към мащабни планове за обратно изкупуване през последните години.

Facebook е доста по-млада компания от тях, но изглежда времената на бърз растеж за корпорацията идват към своя край.

При представянето на последните финансови резултати финансовият директор на социалната мрежа Дейвид Венер обяви, че прогнозите са за забавяне на продажбите на мобилни реклами през следващата година.

В момента приходите от мобилни реклами представляват 84% от приходите на Facebook в сравнение с почти нищо през 2012 година.