В деня след като станаха ясни резултатите от изборите в Щатите, за няколко часа глобалният фондов пазар се срина, както и доларът. Не след дълго световните акции наваксаха спада си, а зелената валута достигна най-високата си стойност от 14 години насам.

Ефектът "Тръмп" обаче продължава да тежи върху някои пазари, най-вече върху този в Мексико, като курсът на песото намаля рекордно след вота в САЩ. Ситуацията в страната принуди най-големия производител на текила в света - Jose Cuervo, да отмени готвеното си излизане на фондовата борса.

Според прогнозите компанията трябваше да привлече капитал от 1 милиард долара от първичното си публично предлагане на акции (IPO). В публикация на Reuters обаче се твърди, че листването е било отложено за януари идната година, когато Доналд Тръмп ще влезе в длъжност.

Позицията на новоизбрания американски президент за излизане от споразумението за свободна търговия НАФТА, за изграждането на стена между Щатите и Мексико и за готовността за депортиране на милиони нелегални имигранти "отхапа" огромно парче от пазарната капитализация на мексиканските компании.

Основният индекс на борсата в латиноамериканската държава IPC изгуби над 5% от стойността си през последните три месеца. За същия период песото поевтиня с 12%.

Мексико пусна в действие своя "план за извънредни ситуации" заради Тръмп

Мексико пусна в действие своя "план за извънредни ситуации" заради Тръмп

Централната банка се опитва да спаси потъващото песо