Китайският милиардер и основател на Alibaba Group Джак Ма не се е появявал публично повече от два месеца, пише Вusiness insider, цитирани от Infostock.bg.

Ма също така не успя да се появи и в последния епизод на неговото собствено шоу за таланти "Африкански бизнес герои", което дава на начинаещите африкански предприемачи шанса да се състезават за част от 1,5 милиона щатски долара.

Джак Ма трябваше да бъде част от съдиите в шоуто, но беше заменен от изпълнителен директор на Alibaba на финала през ноември. Неговата снимка също така беше свалена от уебсайта.

Говорител на мултинационалния китайски технологичен гигант Alibaba, специализиран в електронната търговия на дребно, каза, че Джак Ма не е могъл да участва в съдийската комисия "поради конфликт в графика".

Спекулациите идват в момент, когато бизнес империята на Джак Ma, Ant Group, се намира под наблюдение от властите в Пекин, още откакто той произнесе противоречива реч в Шанхай на 24 октомври, в която критикува китайската регулационна система, че задушава иновациите и оприличи глобалните банкови правила на "старчески клуб".

"Днешната финансова система е наследството на индустриалната епоха", каза Ма тогава в речта си. "Трябва да създадем нова за следващото поколение и младите хора. Трябва да реформираме сегашната система".

Седмица по-късно IPO-то на Ant Group, което вече беше получило зелена светлина от китайския надзор за ценните книжа, беше спряно, като Шанхайската фондова борса заяви, че компанията Ant трябва да отстрани налични бизнес и финансови нарушения, както и с оглед на промените в регулаторната среда на финансовите технологии.

Американският ветеран инвеститор Марк Мобиус заяви пред бизнес телевизия CNBC, че този ход е предназначен да ограничи финансовите институции да станат прекалено големи.

"Вярвам, че китайското правителство се намеси, защото осъзна, че трябва да регулира тези компании, за да не станат твърде големи", посочи Мобиус.

"Китайското правителство вече си дава сметка, че не може да позволи на тези компании да доминират в определен сектор и по-специално във финансовия сектор", допълни Мобиус.

Китайските власти започнаха антимонополно разследване на Alibaba в края на декември и препоръчаха на Ant Group да преструктурира дейността си.

Богатството на Джак Ма се стопи с $12 милиарда за два месеца

Богатството на Джак Ма се стопи с $12 милиарда за два месеца

Проблем за бизнеса се оказват новите правила за финтех индистрията в Китай