Авиокомпанията Ryanair обяви нови спешни мерки за стабилизиране на бизнеса й след отмяната на над 2000 полета и загубата на милиарди евро от пазарната й капитализация.

След като през последните дни се коментираха няколко причини, поради които бяха анулирани редица регулярни пътувания до края на октомври, самият шеф на фирмата Майкъл О"Лиъри загатна какъв всъщност е най-големият проблем, с който трябва да се справят от ръководството.

В петък от компанията съобщиха, че ще анулират между 40 и 50 пътувания на ден в петък, а като причини за това бяха посочени закъсненията на някои полети заради стачки на европейските летища, както и пускането в отпуск на много от служителите.

Ryanair отменя между 40 и 50 полета на ден. 285 000 пътници може да бъдат засегнати

Ryanair отменя между 40 и 50 полета на ден. 285 000 пътници може да бъдат засегнати

Това ще продължи до края на октомври

На събитие в понеделник обаче Майкъл О'Лиъри коментира, че ръководството Ryanair се притеснява от напускането на техни пилоти.

"Ние нямаме недостиг на пилоти, но други авиокомпании "крадат" такива от нас. Заради това и планираме да привлечем служители на Air Berlin Alitalia", коментира той, цитиран от Irish Times.

Заедно с това О'Лиъри потвърждава, че ще бъде представена програма за бонуси за лоялни служители, а невзетите годишни отпуски на пилотите ще им бъдат изплатени от фирмата.

Главният изпълнителен директор на Ryanair допълва, че анулираните пътувания неизбежно ще имат негативен ефект върху репутацията на фирмата. От ръководството очакват компенсациите за отменените полети да им струват до 20 милиона евро.

Междувременно инвеститорите отдръпнаха доверието си към авиолиниите, като акциите поевтиняха с 4,8% от началото на седмицата, а компанията изгуби 2,1 милиарда евро от пазарната си капитализация.

Ryanair обяви всички анулирани полети и някои от тях засягат София

Ryanair обяви всички анулирани полети и някои от тях засягат София

Ясни са всички отменени пътувания до 28 октомври