Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (S&P) понижи дългосрочия кредитен рейтинг на най-голямата германска банка Deutsche Bank от "A-" до "BBB+" , с прогноза "стабилна".

Агенцията също така потвърди краткосрочния кредитен рейтинг на Deutsche Bank на ниво "A-2". Рейтингите на банката са извадени от списъка за преразглеждане с възможно по нататъшно понижение, където бяха поставени на 12 април

"Понижението на дългосрочния кредитен рейтинг на емитента отразява това, че актуализираната стратегия на Deutsche Bank предвижда по-дълбоко преструктуриране на бизнес модела, отколкото очаквахме преди. Това е свързано със значителни рискове при неговата реализация" аргументира агенцията своето решение.

От S&P добавят, че в следващата година и половина агенцията ще следи за изпълнението на целите на банката за 2019 година. Агенцията очаква от ръководството на банката решителни мерки за решаване на проблемите с издръжката, които се наблюдават в някои сегменти на пазара.

Какво ще донесе новият шеф на Deutsche Bank?

Какво ще донесе новият шеф на най-голямата банка в Германия?

Инвестиционното банкиране остава Ахилесовата пета на компанията

Новият главен изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг (Christian Sewing) зае поста на 9 април. В края на април банката отчете петкратно понижение на печалбата за първото тримесечие - до 120 милиона евро. Тогава Зевинг обяви, че необходимо банката да коригира стратегията си за развитие, съкращавайки разходите по кредитните и търговските си операции, които не носят достатъчно печалба, особено при дейността в САЩ.