Новият главен изпълнителен директор на Deutsche Bank е всичко, което неговият предшественик не беше: той е германец, дългогодишен кадър на компанията и не е инвестиционен банкер.

Но как ще реши големите въпроси, които преследват банката от години?

Кристиан Зевинг стана главен изпълнителен директор на Deutsche Bank, заменяйки британския инвестиционен банкер Джон Крайън, който през 3-годишното си управление така и не успя да изведе банката на печалба. Като бонус акциите на компанията изгубиха повече от 50% от стойността си, след като Крайън я оглави през юли 2015 г.

Слабото представяне на ценните книжа отразява загрижеността за изпълнението на стратегията за обрат, в рамките на която най-голямата германска банка затваря стотици клонове и елиминира десетки хиляди работни места през последните години. Независимо от промените кредиторът не успя да реализира печалба през последните 3 години.

Deutsche Bank търси заместник на Джон Крайън

Най-голямата банка в Германия си търси нов шеф

Банката отчита все по-слаби резултати, което засилва спекулациите за нов мениджър

Най-голямото предизвикателство за новия изпълнителен директор е да установи какъв вид банка иска да бъде Deutsche Bank.

Бъдещето на инвестиционното банкиране на компанията е под въпрос, което не носи стабилна възвращаемост и губи битката с големите конкуренти на Уолстрийт.

Корпоративното и инвестиционното банкиране донесоха 54% от общите приходи на Deutsche Bank през 2017 г., но бизнесът бе засегнат от скандали и по-строги правила, въведени вследствие на световната финансова криза. Бонусите в компанията си навлякоха критики от германските политици.

"Стратегията на инвестиционната банка остава ключов стратегически въпрос и ахилесовата пета на Deutsche", пишат анализатори от UBS.

Deutsche Bank започва да съкращава старши позиции

Deutsche Bank започва да съкращава старши позиции

Банката се опитва да намали разходите

Зевинг, който се присъедини към компанията още като тийнейджър и доскоро ръководеше банкирането на дребно, не разкри в детайли плановете си в първото си изявление като изпълнителен директор.

Той наблегна върху важността на постигането на целите за намаляване на разходите и предупреди, че ръководството вече няма да приема оправдания, когато целите за приходи и разходи са пропуснати.

Новият шеф намекна за потенциални промени в инвестиционната банка, заявявайки, че иска да проучи позицията й на пазара и да "адаптира допълнително" нейната структура на приходите, разходите и капитала.

Първите изявления "не посочват големи стратегически промени", но се очакват "по-нататъшни корекции" за инвестиционната банка, смятат експертите на UBS.

Най-голямата банка в Германия отчете трета година на загуба

Най-голямата банка в Германия отчете трета година на загуба

Deutsche Bank ще трябва да плати и нова глоба в САЩ

Назначаването на главен изпълнителен директор, с опит в банкирането на дребно, би могло да доведе до други промени. Зевинг, който преди е работил в Торонто, Лондон, Сингапур и Токио, може да се съсредоточи повече върху вътрешния пазар на банката.

Над 1500 от 2425-те клона на банката са в Германия, където банковите маржове са малки. Тази динамика на пазара отдавна подхранва спекулациите, че Deutsche Bank ще се възползва от сливане с друга компания. Commerzbank се споменава като най-вероятната цел.

Драматичните промени обаче може да се наложи да почакат, докато банката не се справи с последиците от третия главен изпълнителен директор само за 6 години. Акционерите искат обяснение за смяната на Крайън и как тя ще се отрази на плана за обрат.

"Очакваме с нетърпение да обсъдим тези въпроси с председателя и да чуем от новия главен изпълнителен директор как банката планира да създаде стойност за акционерите и другите заинтересовани страни в обозримо бъдеще", се казва в изявление на инвестиционния фонд Hermes Investment Management.