Starbucks избра Лаксман Нарасимхан за свой следващ главен изпълнителен директор. Той ще се присъедини към Starbucks на 1 октомври, но официално ще започне своята роля през април и след това ще се присъедини към борда на директорите на компанията, предаде CNN.

Досега Нарасимхан беше шеф  на Benckiser Group, но наскоро стана ясно, че се оттегля от групата.

Хауърд Шулц, който пое Starbucks след като главният изпълнителен директор Кевин Джонсън излезе от компанията, ще остане като временен изпълнителен директор през целия преход. Той ще остане в борда на Starbucks.

Нарасимхан влиза в ролята в ключов момент за Starbucks. Строгите ограничения за Covid-19 навредиха на бизнеса на компанията в Китай- ключов пазар.

"Бизнесът на Starbucks иска да задоволи напълно променящото се поведение, нужди и очаквания на нашите партньори или клиенти", пише Шулц в отворено писмо през юли. Компанията направи промени като затваряне на някои наши локации, позовавайки се на опасения за безопасността.

Нарасимхан обяви, че "смирено" се присъединява към Starbucks. Шулц обяви пък, че новият изпълнителен директор е правилния човек за поста. "Той е стратегически лидер с богат опит в изграждането на големи потребителски марки. Той е лидерът, когото търсихме.", каза Шулц.

Предишната компания , в която работи Нарасимхан Reckitt Benckiser, е производител на няколко марки в сектора хигиена и здраве, включително презервативи Durex, Lysol и Mucinex. Той беше назначен за главен изпълнителен директор на мултимилиардната компания през 2019 г.

Британската компания обяви по-рано, че "Лаксман е решил да се премести обратно в Съединените щати и е бил помолен за възможност, която му позволява да живее там".

Преди да се присъедини към Reckitt Benckiser, Нарасимхан е заемал няколко позиции в PepsiCo (PEP), включително глобален главен търговски директор.