Въпреки рекордния спад на брутния вътрешен продукт и кризата, в която се намира Великобритания, най-голямата търговска верига в страната планира да наеме десетки хиляди души в следващите месеци.

Компанията Tesco ще създаде 16 000 временни позиции в сегмента за онлайн доставки заради нарасналия интерес към интернет търговията в хода на пандемията.

От веригата посочват, че тази бройка идва в допълнение на допълнително 4000 постоянни работни места, създадени през последните месеци от въвеждането на ограниченията в страната.

Блокирането на икономиката, започнало през март месец, стимулира онлайн продажбите на фона на презапасяването с храни и стоки от първа необходимост. Дори и след отпадането на повечето ограничения, значителна част от потребителите избягват да посещават физическите магазини.

Това е и причината за значителни съкращения в сектора на Острова. Друг лидер в сектора - Marks & Spencer Group, обяви през миналата седмица, че ще освободи 7000 души. Общо в цялата индустрия съкращенията от тази година стигат над 35 000.