Управителят на Швейцарската национална банка Томас Джордан ще напусне поста си в края на септември. Това ще стане след повече от 12 години начело на финансовата институция, съобщават от Централната банка, предаде Reuters.

Джордан, който сега е на 61 години,се присъединява към Централната банка на Швейцария (SNB) още през 1997 г., а от януари 2012 г. заема най-високия пост.

Той беше начело по време на бурен период, включващ поредица от кризи и почти постоянна битка заради поскъпващия швейцарски франк. През 2015 г. SNB предизвика паника на валутните пазари, като внезапно премахна минималния обменен курс на швейцарския франк спрямо еврото, което доведе до рязко поскъпване на "валутата-убежище".

През последните години Швейцарската централна банка ръководена от Томас Джордан имаше успешни опити за борба с инфлацията, така че покачването на цените в страната беше значително по-ниско, отколкото в други части на Европа и света.

Миналата година пък SNB предостави спешна ликвидност, за да улесни придобиването на закъсалата Credit Suisse от нейния основен швейцарски конкурент UBS.

В изявлението на Швейцарската централна банка се изразява "силно" съжаление от изненадващото решение на Джордан да напусне официално поста в края на септември 2024 година.

Печалбата на UBS падна наполовина, след като (принудително) изкупи Credit Suisse

Печалбата на най-голямата швейцарска банка падна наполовина, след като (принудително) изкупи Credit Suisse

Печалбата на акция също пада наполовина