Откакто администрацията на Тръмп прие заповед американските компании да искат разрешения, за да работят съвместно с Huawei, много фирми спряха да работят с китайския производител.

Докато големите технологични компании в САЩ побързаха да отговорят на новото правило, редица други фирми, които не са американски също прекратиха връзка с Huawei, без да бъдат задължавани.

Ето всички компании, преустановили отношение с китайския производител, според Business Insider:

Google

Малко след наложената забрана на Тръмп, IT гигантът заяви, че ще спре достъпа на Huawei до операционната система Android. След задълбочаване на ситуацията и сериозните последствия, които може да предизвика спирането на софтуера за потребителите, китайският производител каза, че е готов да създаде собствена операционна система.

Huawei показва собствена операционна система до края на годината

Huawei показва собствена операционна система до края на годината

За пазарите извън Китай тя ще бъде готова до средата на 2020 година

Qualcomm

Американските производители на чипове реагираха много бързо. Три дни след заповедта компанията Qualcomm е наредила на служителите си да не обслужват Huawei.

Intel

Intel e другото голямо име сред производителите на чипове в САЩ, което спря да работи с китайската фирма. Въпреки това се появи информация, че Huawei e натрупал необходими компоненти от Intel, които ще стигнат за три месеца.

Panasonic

Японската технологична компания заяви, че е прекратила всичките си бизнес отношения с Huawei, както и с компаниите, спадащи към нейната група.

Arm

Британският дизайнер на чипове е издал заповед, с която информира служителите да спрат всички активни договори, както и предстоящи ангажименти с Huawei.

Почти никой в Щатите няма смартфон на Huawei

Почти никой в Щатите няма смартфон на Huawei

За разлика от потребителите в Италия, Испания и Германия

Vodafone

АRM не е единствената британска компания, която затваря вратите си за Huawei. Най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство обяви, че изключва телефоните на китайската компания от плана си за внедряване на 5G мрежа.

ЕЕ

Още един мобилен оператор се присъедини към Vodafone на Острова. EE реши да спре да работи с телефоните на Huawei, след като Google прекрати достъпа на китайския производител до Android.

Microsoft

Microsoft все още не е направила официално изявление относно отношенията си с Huawei. Въпреки това лаптопите на Huawei спряха да се продават в онлайн магазина на американската технологична империя.

Infineon Technologies, Micron Technology и Western Digital

Германският производител на чипове Infineon Technologies също спря доставките с китайската компания. Това сториха и американският производители на чипове за памет Micron Technology и Western Digital.