Досега Huawei се оказа една от най-големите жертви на търговския конфликт между САЩ и Китай.

В края на миналата седмица стана ясно, че Вашингтон забранява продажбата на американски хардуерни и софтуерни продукти за компанията. Тогава стана ясно, че редица местни компании, като Google и Intel ще замразят доставките си за Huawei.

Днес обаче от американското министерство на търговията съобщиха, че санкциите срещу компанията ще бъдат временно смекчени с цел да се минимизира негативният ефект върху клиентите на китайския производител.

С тази стъпка до 19 август ще бъдат гарантирани софтуерните актуализации за купувачите на смартфони на Huawei.

Поддръжката на софтуер за телефони на Huawei все пак ще продължи. Поне до 19 август

Поддръжката на софтуер за телефони на Huawei все пак ще продължи. Поне до 19 август

Властите в САЩ решиха да облекчат санкциите срещу компанията

И ако тази новина не засяга особено потребителите зад Океана, тя е глътка въздух за редица от тях в Европа. Причината е, че значителна част от населението в големите държави на Стария континент ползват именно смартфони на Huawei.

Според данни, публикувани от онлайн платформата Statista, най-голям дял имат тези в Италия. Там 24% от хората ползват мобилни устройства на китайската компания. Същото важи за 19% от испанците и 12% от германците.

От друга страна почти никой в Канад и САЩ се ползва смартфони на Huawei. В двете страни те са с дял от съответно 2% и 1% от всички ползвани устройства.

Infographic: Almost Nobody in the U.S. Has a Huawei Smartphone | Statista You will find more infographics at Statista