С iPhone 14 Apple въведе за пръв път поддръжка на сателитна комуникация, като в случая тя е предназначена предимно за SOS сигнали и спешни ситуации.

Qualcomm Snapdragon Satellite и какво представлява услугата за сателитна комуникация със смартфони

Qualcomm Snapdragon вече ще си “говори” със сателити

Бъдещето изглежда е в космоса

От миналата година досега често чувахме как услугата е помогнала на бедстващи хора да повикат помощ в критичен момент и на отдалечено място, но занапред сателитната свързаност може да заеме много по-централна роля в продуктите на Аpple.

Според регулаторни документи, забелязани от TechCrunch, Globalstar - оператор на сателитна мрежа, спонсориран от Apple, е закупил услуги на SpaceX за изпращане на сателити в космоса на стойност 64 милиона долара.

Снимка 632530

Източник: iStock

Съобщава се, че тази сума е за изстрелването на първа партида сателити, които Globalstar е поръчала миналата година от компанията MDA, един от най-големите независими доставчици на сателитни подсистеми.

Globalstar има сделка за 327 милиона долара с MDA за 17 нови сателита, предназначени за ниска орбита и насочени към укрепване на настоящата сателитна констелация на Globalstar.

Apple се е съгласила да възстанови 95% от разходите на Globalstar по този проект.

Снимка 632531

Източник: iStock

Технологичният гигант предоставя на Globalstar и заем от 252 милиона долара, за да помогне за покриване на предварителни разходи.

Като част от споразумението, Apple ще използва 85% от капацитета на новата мрежа, за да подобри собствените си сателитни услуги.

В същото време компанията на Илон Мъск, SpaceX, която в случая ще помага на Globalstar и Apple, проучва възможността за масово предоставяне на директна сателитна връзка за телефони чрез своята широколентова констелация Starlink.

Снимка 632532

Източник: iStock

SpaceX търси регулаторно одобрение в САЩ за придобиване на допълнителен спектър, потенциално за мобилна сателитна услуга Starlink.

Motorola Defy Satellite Link и как всеки Android и iPhone могат да имат сателитен интернет

Как Motorola осигурява сателитен интернет за всеки смартфон

Доста добра идея

Това включва честоти в честотния спектър от 1.6GHz и 2.4GHz, които се използват от Globalstar. Ако това одобрение бъде дадено, това би означавало, че SpaceX и Globalstar ще се конкурират помежду си в тази област.