Опасно е човек да е невнимателен и да гледа в телефона си, докато шофира. Не е по-малко вредно и разсейването, докато пресича улицата обаче. Незаконно е да се използва телефон зад волана, но в Хавай вече са предприели и по-строги мерки в тази посока. 

Миналата седмица от общинския съвет в Хонолулу са пуснали нов закон, с който вече е незаконно да използваш телефон, докато пресичаш улицата. Глобите ще започват от 15 щатски долара, като могат да достигнат и до 99 щатски долара.

При многократни нарушения е възможно те да се повишат до 500 долара, пише сайтът NextWeb.

Санкциите няма да важат за хора, обаждащи се на спешния телефон за Щатите 911 и за такива, изпълняващи своите професионални задължения, като лекари и полицаи, например.

Освен за телефони, забраната важи и за използването на таблети, видео игри, камери и фотоапарати, пейджъри и лаптопи.

Идеята за закона е на общински съветник от щата Хавай, който е бил вдъхновен за нея от предложение на тинейджъри, които са се притеснявали за приятелите си.

"Много младежи са се притеснявали, че връстниците им се разсейват, докато пресичат улицата и вместо да се огледат, те гледат в телефоните си. Понякога технологията може да ни разсее и да ни накара  да не внимаваме", обяснява общинският съветник, предложил забраната.