С какво свързвате думата шампанско? Вероятно с пенливите френски вина и това е съвсем логично като имаме предвид, че известният в цял свят район Шампан се намира именно в Североизточна Франция. Явно геополитиката обаче вече е водеща дори тогава, когато става дума за храни и напитки.

В края на миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа закон, който забранява на чуждестранните производители на пенливи вина да използват термина "шампанско" - дори тези, произведени във известния френски лозарски район, от който всъщност произхожда името. Скандално или не, но вече само руското производство на шампанско ще може да използва термина.

LVMH купи 50% от марката шампанско на Джей Зи

LVMH купи 50% от марката шампанско на Джей Зи

Европейският гигант в луксозните стоки ще гони по-млада публика

Реакцията

Този ход на Русия накара френските производители буквално да "побеснеят". Страната има строги правила за защита на името и репутацията на любимата в цял свят напитка. Сега основната индустриална група за шампанско във Франция призовава всички производители да спрат износа за Русия.

Френските компании отправят и молба за дипломатическа помощ срещу новия руски закон, запазващ термина "шампанско" за руските пенливи вина. Това вече доведе до временно прекъсване на доставките от лидера на пазара Moët Hennessy.

Има ли право Русия да претендира за името?

Още от съветски времена шампанското ("шампанское" на руски) се използва като общ термин за широк спектър от пенливи вина, някои от които противоречат на луксозния имидж на френското шампанско с цена на бутилката за по-малко от 2 евро. Според легендите Съветският съюз започва да произвежда своето известно на родна земя "шампанское", след като Сталин казва, че съветският народ ще отпразнува победата над нацистка Германия именно "с шампанско".

Френските производители все пак могат да използват думата на френски, но също така ще трябва да напишат "пенливо вино" на кирилица на гърба на бутилките.

Към момента от Moët Hennessy, собственост на луксозния конгломерат LVMH обявиха, че ще спазят новия руски закон и ще възобновят износа на своите марки, включително Dom Perignon, Moët & Chandon и Veuve Clicquot "възможно най-скоро".

Путин: Санкциите се обърнаха в полза на Русия

Путин: Санкциите се обърнаха в полза на Русия

Президентът предлага офиси на големи компании да се преместят в Сибир

Ходът на Москва да удари един от най-ценните сектори на Франция, а  ина цяла Европа идва в напрегнато време за отношенията между ЕС и Русия малко след като Европейският съвет отхвърли предложението на Франция и Германия за среща на върха с Владимир Путин. Вместо това наложи строги условия за затопляне на дипломатическите отношения.