Лондонското летище Heathrow, което е едно от най-натоварените в Европа,  съобщи, че ще ограничи броя на заминаващите пътници до 100 000 на ден това лято, съобщават световните медии. Така аеропортът ще опита да ограничи кризата, в която се намира и да облекчи смущенията за пътуващите, заради нарасналия им брой.

Авиокомпаниите на най-натовареното британско летище вече откликнаха на призива на правителството да намалят капацитета си, но от Heathrow заявиха, че се нуждаят от повече усилия.

Авиокомпаниите, службите за обработка на багаж и летището могат да обслужват общо 100 000 заминаващи пътници - брой, който през последните седмици редовно е бил надвишаван, което е довело до неприемливи нива на обслужване.

Служителите на British Airways излизат в стачка на летище Heathrow

Служителите на British Airways излизат в стачка на най-голямото летище в Европа

Стачните действия ще включват по-малко от 50% от персонала на летището

"Някои авиокомпании предприеха значителни действия, но други не го направиха и ние смятаме, че са необходими допълнителни действия, за да се гарантира на пътниците безопасно и надеждно пътуване", заяви главният изпълнителен директор на Хийтроу Джон Heathrow в отворено писмо до пътниците във вторник.

Решението: От 12 юли до 11 септември броят на дневните пътници ще бъде ограничен.

"Признаваме, че това ще означава, че някои летни пътувания ще бъдат преместени за друг ден, за друго летище или ще бъдат отменени, и се извиняваме на тези, чиито планове за пътуване са засегнати", добави Холанд-Кей.

Прогнозите показват, че дневните заминаващи места през лятото ще бъдат средно 104 000, което е с 4000 над лимита. Около 1 500 от тези 4 000 дневни места в момента са продадени на пътници. От летището призовават авиокомпаниите да спрат продажбата на билети за лятото, за да се ограничи въздействието върху пътуващите.