Стотици работници на британската авиокомпания British Airways на най-голямото ленище в Европа -  лодонското Heathrow, излизат в стачка. Причината: искане за увеличение на заплащането, предават световните агенции.

Работодателите не се се върнали към предишното заплащане след като го орязаха с 10% по време на пика на пандемията, което доведе до недоволство сред работниците на аеропорта.

Членовете на два профсъюза, които защитават правата на обслужващия персонал по летищата, подкрепиха стачните действия. Общо около 700 работници се очаква да стачкуват по време на лятната ученическа ваканция, когато се очаква потокът от пътуващи да достигне нивата от времето преди пандемията от Covid-19.

Собственикът на British Airways и Iberia купува до 150 самолета "Боинг"

Собственикът на British Airways и Iberia купува до 150 самолета "Боинг"

Сделката е за моделите на Boeing "737-8-200" и "737-10"

Точните дати на стачките ще бъдат потвърдени през следващите дни, но вече има сериозно притеснение за това как едно от най-натоварените летище в Европа ще работи по време на стачката.

Стачките ще включват по-малко от 50% от персонала на британския авиопревозвач.

От авиокомпанията коментират, че имат план за смекчаване на ефекта от стачните действия с резервен персонал, включително включване на хора на ръководни позиции. Въпреки това се очаква да има сериозни нарушения на полетите и вероятно отлагане на някои от тях, особено на силно натоварения Терминал 5.

Heathrow отчете ръст на пътниците за първи път от 2019 г. насам

Най-голямото летище в Европа отчете ръст на пътниците за първи път от 2019 г. насам

Изпълнителният директор на арепорта заяви че вече я има "финансовата сила да продължат"