Фармацевтичните гиганти постоянно увеличават производството си на фона на масовата ваксинация в света, но една компания изпреварва всички останали. The Serum Institute of India (SII) за момента е най-големият производител на ваксини в света.

Компанията произвежда по 1,5 милиарда дози ваксини всяка година в Пуна, Западна Индия. В момента произвежда ваксини за Covid-19 за фармацевтични фирми като AstraZeneca.

"Поехме огромен риск, като заложихме на няколко ваксини през 2020 г., преди регулаторите дори да са ги одобрили, каза изпълнителният директор на SII Адар  Пунавала", цитиран от BBC. "Това все пак не беше сляп риск, защото сме си сътрудничили с оксфордски учени за ваксината срещу малария", заяви той.

SII е частна компания, което позволява бързо вземане на решения. Но финансирането се оказа предизвикателство. Фирмата инвестира около 260 милиона щатски долара, а останалото идва от филантропи като Бил Гейтс и други страни. Така SII успя да осигури 800 млн. долара до май 2020 г., и произвежда множество ваксини за Covid.

Как всъщност SII е увеличила производството? "Най-важната част, която ни позволи да имаме толкова много дози - 70-80 милиона през януари, беше, защото започнах производството в риск още през август. Иска ми се и други компании да бяха поели този риск, защото светът щеше да има много повече ваксини сега."

Пунавала критикува липсата на единство и хармония сред глобалните регулаторни системи и смята, че това води до забавяне на производството.

По думите му основните регулатори, включително Агенцията за регулиране на лекарствата в Обединеното кралство (MHRA), Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), биха могли да се обединят и да се споразумеят за стандарт за качество при ваксината.

В Индия SII участва и най-голямата в света програма за имунизации, с цял да се ваксинират 300 милиона души до август. Но според Bloomberg само 56% от хората, имащи право на ваксина там, са предприели тази стъпка.

"Колебливост относно ваксините се повява, когато или известни личности, или хора, които не са специалисти, но имат влияние казват, че ваксините не са безопасни", каза Пунавала.