Основателят на Alibaba и някога най-богатият бизнес лидер в Китай, Джак Ма, живее в центъра на Токио от близо шест месеца. Това съобщават американски медии, цитирайки хора, които са запознати пряко с местонахождението на милиардера. Месеците престой в Япония на Ма и семейството му включват посещения на горещи извори и ски курорти в провинцията и редовни пътувания до САЩ и Израел, твърдят източниците.

Ма изчезна от общественото полезрение, откакто преди две години отправи критики към китайските регулатори, обвинявайки държавните банки, че се държат като заложни къщи, и призовавайки за развитието на нови смели играчи, които биха могли да предоставят кредити на бедните без обезпечение.

Оттогава и двете компании, които Джак Ма основа - Ant и гиганта в търговията Alibaba, се изправиха пред серия от регулаторни пречки. Китайските регулатори отмениха голямото първично публично предлагане на Ant на стойност $37 милиарда и глобиха Alibaba с рекордните $2,8 милиарда за антимонополни нарушения миналата година.

Изчезването на предприемача от Китай съвпадна с ескалацията на политиката на президента Си Дзинпин за нулев Covid-19 тази година. Тя доведе до строги блокади в Шанхай и заобикалящата го делта на река Яндзъ през април и май и предизвика национални протести в последните дни. Ма има дом в Хаджоу, град близо до Шанхай, където е централата на Alibaba.

15 съвета от Джак Ма, които може да променят живота ви

15 съвета от Джак Ма, които може да променят живота ви

Милиардите долари са ваша отговорност, а не ваши пари, смята известният китайски бизнесмен

Хора, работещи на пазара на модерно изкуство в Япония, твърдят, че Ма е станал ентусиазиран колекционер. Приятели, близки до милиардера в Китай, посочват, че той се е насочил към рисуването с акварели през свободното си време, след като е бил принуден да се оттегли от обществения живот и множеството си срещи с високопоставени лица в Китай и по света.

Други твърдят, че Ма е използвал времето си в Япония, за да разшири бизнес интересите си отвъд основни технологии за електронна търговия на Alibaba и Ant, насочвайки се към устойчивостта. Той до голяма степен е предал управлението на ново поколение лидери и в двете компании.

Джак Ма се оттегли като председател на Alibaba през 2019 година. Той все още е в борда на едноименната фондацията, която той основа.

Милиардерът Джак Ма планира да отстъпи контрола върху китайската Ant Group

Милиардерът Джак Ма планира да отстъпи контрола върху китайската Ant Group

От компанията искат да се разграничат от Alibaba на фона на строгите китайски регулации