Китайският милиардер Джак Ма планира да се откаже от контрола си върху Ant Group, твърдят източници, цитирани от световните агенции. Ходът е част от усилията на финтех гиганта да се отдалечи от Alibaba Group Holding след повече от година на огромен натиск от страна на китайските регулатори.

Властите спряха първичното публично предлагане (IPO) на Ant, което трябваше да се състои през 2020 година и да достигне $34 милиарда. Освен това принудиха технологичната фирма да се трансформира във финансов холдинг, регулиран от централната банка на Китай. Докато промените се случват, Ant се опитва да намали зависимостта си от Ма, който е основател на Alibaba.

Джак Ма е 57-годишен бивш учител по английски език и един от най-прочутите предприемачи в света. Той е под прицела на правителството и неговите действия, целящи намаляване на влиянието и властта му компаниите, зад които стои, пише Bloomberg.

Китайският бизнесмен контролира Ant, откакто преди повече от десетилетие отдели нейния предшественик от Alibaba. С течение на времето той я изгради като компания, която притежава мрежата за разплащания Alipay, разполагаща с над 1 милиард потребители, инвестиционна платформа и голям бизнес за микрокредитиране. Очакваше се Ant да бъде оценена на повече от $300 милиарда, ако стане публична.

Ма не заема директорска роля в Ant, нито е член на борда, но е важна фигура в компанията и в момента държи 50,52% от акциите. Той може да се откаже от контрола си, като прехвърли част от правото си на глас на други представители на Ant, включително на главния изпълнителен директор Ерик Дзин, след което колективно да контролират бизнеса, посочват източници.