Световноизвестният китайски предприемач и милиардер Джак Ма е отличен пример за човек, който всъщност сам е създал себе си. Губещ в миналото, а сега един от най-успешните и богати хора в Китай, има какво да сподели с тези, които искат да успеят в бизнеса.

Джак Ма е собственик на известната платформа за онлайн търговия Alibaba. Броят на нейните клиентите по света достига половин милиард души. Като млад Ма два пъти безуспешно се опитва да отиде в колеж. И също така не успява да получи работа в ресторант за бързо хранене дори като помощник-младши мениджър. Неуспехите и пораженията обаче не можаха да спрат младия Джак. Той упорито, без да се отказва, върви към целта си. На среща с американски бизнесмени в Детройт, Мичиган, Джак Ма споделя рецептите си за успех в бизнеса и дава различни препоръки на начинаещи предприемачи. Ето най-ефективните и полезни съвети от Джак Ма.

Снимка 479958

Източник: EPA/БГНЕС

Не вярвайте, че вече сте много успешни

Прост съвет - не бъдете прекалено самоуверени. Повечето известни компании загубиха предимството си на пазара, когато бяха сигурни, че вече напълно са достигнали върха в бизнеса си. По едно време Yahoo постигна такъв успех, че никой не си представяше в какво ще се превърне днес. И Netscape беше толкова добър, че никога не сме мислили, че ще изчезне. Не вярвайте, че сте добри във всичко. Бъдете параноични. Бъдете критични към себе си, действията и делата си.

Бъдете готови за трудности и лишения, за да можете да пожънете плодове

Джак Ма казва: "Днес е много трудно. Утре ще бъде още по-трудно. Вярвайте, че ще дойде друг ден и ще бъде красиво. Въпреки това, ако не работите усилено, няма да видите слънчевата светлина. Хората ме питат как да вдъхновявам служителите във времена на нужда. Наемаме хора, които имат чувство за цел. Не наемайте хора, които са свикнали да се оплакват. И вие, като лидер, не трябва да се оплаквате. Ако хленчиш, никой няма да те последва. Лидерите трябва да бъдат оптимисти."

Милиардерът Джак Ма планира да отстъпи контрола върху китайската Ant Group

Милиардерът Джак Ма планира да отстъпи контрола върху китайската Ant Group

От компанията искат да се разграничат от Alibaba на фона на строгите китайски регулации

Основното е, че клиентът да го харесва, а не акционерът

Клиентите плащат пари за стоките ви. Служителите предоставят услуги и създават иновации. Всичко това прави клиента щастлив. Ако клиентът е доволен, служителят е доволен, акционерът също ще бъде удовлетворен.

Да получиш отказ не винаги е лошо

След като завършва гимназия, Ма се опитва да отиде в университет три пъти, но без резултат. След това направил опит да си намери работа в полицията. Отново, отхвърляне. От петима приятели именно на не го отказват. А ето и историята на Джак за това как се опитал да си намери работа като обикновен служител на хотела в своя град: "Аз и братовчед ми чакахме два часа и половина в жегата, за да бъдем интервюирани. След интервюто братовчед ми беше приет, на мен отказаха. Причината беше, че беше по-висок и по-красив от мен. Днес той все още работи в хотел, аз промених живота си".

Джак, единствен от 24-те кандидати, не получава работа в KFC. Но той е сигурен, че ако не претърпим поражение и провал, едва ли ще успеем да постигнем истински успех.

Вдъхнете живот на необичайни идеи

Ма си спомня, че е прекарал два часа, споделяйки с приятелите си лудата идея за интернет бизнес от дома. От 24-те си приятели, 23 го посъветвали да забрави за нея. И само един приятел каза: "Ако искаш да опиташ, просто опитай." На следващата сутрин Ма взема решение, че определено ще реализира проекта си. "Повечето хора правят луди планове вечер, но на сутринта се връщат към старата си работа. Трябва да направим нещо различно", казва той.

Снимка 512343

Източник: архив ЕПА

Книгата: Всичко е главата

Един от основните съвети на Джак е постоянно да се работи с интересна и необходима информация. Той силно препоръчва: "Четете колкото можете!" Според изчисленията на Джак Ма, ако прекарвате един час всеки ден в четене на разнообразна информация от някоя сфера, тогава за една година можете да научите повече за нея, отколкото 99,9% от жителите на света знаят.

Не се страхувайте от грешки

Дори и да имате много успешен бизнес, рано или късно ще направите грешки. Ето защо е необходимо да се поучим от тях и да направим подходящи заключения. Мнението на Джак Ма е, че за да бъде успешен, човек трябва да се учи не от успешните истории, а от грешките на другите. "Ако напиша книга за живота си, тя ще се казва "Alibaba: 1001 грешки".

Бъдете активни и само активни

Известният бизнесмен призовава хората да бъдат активни. Ако е възможно, опитайте се да участвате в много проекти. Овладейте нови области, стремете се да научите колкото е възможно повече. И ако по някаква причина не можете да участвате в различни проекти, трябва да обърнете внимание на всички видове доброволчески програми и обществени инициативи на вашия град. Разбира се, няма да бъдете финансово обогатени, но участвайки в такива програми, ще придобиете опит и полезни връзки.

Създавайте нови познанства

Един от принципите на успеха на Джак Ма е да създава нови приятели. Джак твърди, че колкото по-широк е кръгът от познати, толкова по-бързо и успешно ще бъде кариерното израстване. Възползвайте се максимално от необходимите връзки. Много е важно постоянно да се въртите в кръга на новите познати. В бъдеще, когато искате да започнете собствен бизнес, всички тези връзки ще ви бъдат много полезни. Да, и е ясно, че колкото повече приятели, приятели и познати имате, толкова по-лесно ще бъде да изградите кариерата си.

Появата на Джак Ма за едва 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba

Появата на Джак Ма за едва 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba

След пик на акциите

Не можете да отлагате за утре това, което може да се направи днес

Опитайте се да не отлагате нито един бизнес за по-късно. Не си казвайте: "Ще направя това утре". Помислете за бъдещето си и започнете да работите върху себе си днес. Планирайте, вървете напред към желаната цел, без да отлагате плановете в дълго чекмедже. Резултатите от плодотворната ви работа няма да закъснеят.

Внимавайте за времето си

Ако сте на възраст 25-30 години, тогава трябва да работите като наемник в престижна компания с добър шеф. Трябва да натрупате опит и да се научите как да вършите добре работата си. Е, ако вече сте над 30 и искате да направите нещо сами - просто започнете да го правите. След 40 години трябва да правите това, което правите най-добре, а не да се опитвате да поемате няколко неща. След 50 е време да учим младите хора, да им даваме мъдри съвети, да възпитаваме и развиваме младото поколение. И след 60 вече можете да мислите за внуците си.

Снимка 377340

Източник: EPA/БГНЕС

Доверете се в работата на жените

Ако искате вашата компания да бъде успешна и просперираща, привлечете колкото се може повече жени да работят. Според известния бизнесмен Джак Ма това е "тайният сос" на успеха на Alibaba. Той обяснява това по следния начин: "Жените ще бъдат много силни в 21-ви век, защото в миналото мярката за сила е била мускулът, а днес това е мъдростта".

Ако човек иска да постигне определен успех, е необходимо да има висок EQ (ниво на емоционална интелигентност). Ако не искате да се провалите и да сте на върха, трябва да имате увеличен IQ (коефициент на интелигентност). За да бъдеш уважаван - добър LQ (коефициент на любовта). Тези три "Q" се съединяват.

Много мъже имат висок коефициент на интелигентност, нисък EQ и оскъден LQ. Жените, които имат и трите Q-та, са най-добрите. В Alibaba 48% от персонала и 33% от топ мениджърите са жени.

Наемете професионалисти и създайте условия за тях

Джак Ма казва: "Когато наемам хора, винаги избирам тези, които са по-умни от мен." Ма съветва колегите: "Вижте младия кандидат. Ако мислите, че той може да ви бъде шеф след пет години, наемете го. Също така, известен бизнесмен съветва да наемете правилните хора, а не най-добрите. Най-добрите, каза той, може да се отглеждат само в собствената ви компания.

Направете каквото трябва, за да започнете

Историята на китайския магазин за стоки (Taobao) е доста забавна и комична. През 2003 г. екипът на Ма получава задача от него всеки от тях да намери четири неща у дома, които да продава на сайта. Джак Ма си спомня: "Не всеки успя да намери четири артикула, които да продаде, защото бяхме твърде бедни. Затова пуснахме само 21 продукта на сайта - това, което успяхме да съберем. Чакахме три дни, но никой не дойде". Седмица по-късно те започнаха да търгуват помежду си. И след известно време потребителите от трети страни започнаха да доставят продукти. И бързо намериха купувачите си. Това бяха Ма и неговият екип. Ма продължава да си спомня: "В продължение на почти 30 дни всичко, което се продаваше в Таобао, беше купено от нас. Така че къщата ни бързо се напълни с боклук, който купихме в интернет. Опитахме се да убедим хората, желаещи да продават, че идеята работи, за да могат да възкликнат: "Уау, това нещо всъщност може да продава стоки!"

Снимка 455627

Източник: GettyImages

Милиардите долари са ваша отговорност, а не ваши пари

"Ако имам 1-2 милиарда долара, това са моите пари. Ако имам повече от тях, това е огромна отговорност", казва Джак. Наличието на огромна сума означава, че сте спечелили доверието на обществото, което няма съмнение, че ще използвате тези пари по-добре. Вие сте получили кредит на доверие. И трябва да използвате парите много по-добре от правителството и другите членове на обществото. Харчете мъдро, за правилните неща.