След месеци на отсъствие от публичното пространство, основателят на китайския гигант Alibaba Джак Ма направи видеообръщение в сряда. Той се появи за по-малко от минута, но това беше достатъчен сигнал за инвеститорите.

Коментарът на предприемача в рамките на видео конференцията днес беше достатъчен, за да донесе пик в размер на десетки милиарди долари в капитализацията на Alibaba. По-точно поскъпването на акциите на компанията увеличи цапазната ѝ оценка с 58 милиарда долара, пише Bloomberg.

Въпреки първоначалното въодушевление на пазара след появата на Ма, анализаторите все още имат опасения за това какво ще бъде бъдещето на милиардера. Според тях обаче най-лошите сценарий, включително арестуването му и поглъщането на създадените от него гиганти от държавата, могат да бъдат изключени.

"Все още има много несигурност около следващата стъпка от страна на регулаторите, но все пак това показа, че статусът на Джак Ма е доста по-добър, отколкото повечето хора смятаха", коментира Фанг Кечен, който е професор в Китайския университет в Хонконг.

Джак Ма се появи публично за първи път от няколко месеца насам

Джак Ма се появи публично за първи път от няколко месеца насам

Според медийни източноци той стои далеч от обществени прояви

Ма не се беше появявал публично от 24 октомври, когато открито критикува финансовата регулаторна система в Китай. По това време беше спряно първичното публично предлагане на дъщерната компания на Alibaba Ant Group. Оттогава Ма не е имал публични изяви, което породи спекулации, че е изчезнал.

Във видеото, което бе пуснато в китайските социални медии, Ма се обръща към учителите в селските райони като част от благотворителните инициативи на неговата фондация и отбелязва постиженията им. От клипа не става ясно къде се намира той.

Липсващите милиардери: Ма и останалите китайски бизнесмени, изчезвали мистериозно през последните години

Липсващите милиардери: Ма и останалите китайски бизнесмени, изчезвали мистериозно през последните години

И какво е общото между тях