Новината за изчезването на основателя на Alibaba Джак Ма от публичното пространство събуди горещи коментари и спекулации в медиите и социалните мрежи през последните дни. Към момента все още не е ясно къде е той и какво се случва с него, а от китайския гигант все още не са излезли с позиция по този въпрос.

Последната публична проява на някогашния най-богат човек в Китай, беше в края на октомври в рамките на събитието Bund Summit. По време на него той критикува регулаторите в родината си, че възпрепятстват развитието на иновациите.

Според информацията в началото на следващия месец той е имал среща с регулаторите в азиатската страна, които по-късно спряха от търговия акциите на финтех гиганта Ant Group. Случаят се разрасна в разследване на Alibaba за господстващо положение, според официални документи. А Джак Ма не се е появявал в публичното пространство от края на октомври.

Така обобщават събитията около мистериозното изчезване на милиардера от Forbes. От медията посочват, че досега от Alibaba и Ant Group не са отговорили на изпратените от тях въпроси по темата.

Къде изчезна Джак Ма?

Къде изчезна Джак Ма?

Милиардерът не е виждан публично от два месеца насам

"Погледната в по-голям мащаб картината показва, че Ма е станал прекалено голям, както по отношение на изявленията си, така и като действителна финансова мощ", коментира професорът от Колумбийския университет Андрю Натан. "Така че независимо дали той е бил задържан насилствено или доброволно стои далеч от публичното пространство, това само потвърждава абсолютната власт на партията в Китай", обяснява той.

Отсъствието на Джак Ма събуди голям интерес не само заради това, че е един от най-заможните и успешни предприемачи не само в родината си, но и в международен план. Темата е интересна и заради това, че през последните няколко години няколко други милиардери и богати бизнесмени от азиатската страна изчезваха за известен период от време след по-остри критики срещу политиката на Пекин.

През 2015 година това се случи с Гуо Гуанчан - основателят на конгломерата Fosun International и известен като китайският Уорън Бъфет. Тогава в социалните мрежи се появиха публикации, според които той е бил отведен от полицията на летището в Шанхай. След изчезването му неговата компания, управляваща активи за 115 милиарда долара, преустанови търговията си с акции, след като стана ясно, че основателят ѝ е замесен в разследвания. По-късно Гуо се върна и отново оглави дружеството, а повече обяснения около отсъствието му не бяха направени.

Година по-късно подобно нещо се случи и с лидера в масовата мода Shanghai Metersbonwe. През януари 2016 година от дружеството обявиха, че спират временно търговията на акциите си, както и че нямат връзка с основателя си - милиардерът Джоу Ченшиан. По-късно в китайските медии излезе информация, че той е бил задържан от полицията, за да бъде разпитван за потенциални измами с търговия и манипулации на фондовия пазар. Към днешна дата с управлението на компанията му се занимава дъщеря му, а той остава мажоритарен собственик.

По-скорошен такъв случай е този с имотния магнат Рен Жичан. Той изчезна през март месец, след като публикува онлайн есе, в което обвинява китайските власти в провал в справянето с пандемията с коронавирус. Въпреки че в него той не беше посочил името на президента Си Дзинпин, на няколко пъти в текста той беше нарекъл китайският лидер "клоун".

През юли месец от правителството в Пекин обявиха, че Рен е бил изключен от комунистическата партия, а активите му бяха иззети. През септември той беше осъден на 18 години затвор за вземане на подкупи и злоупотреба с власт.