Климатичните промени водят до повишаване на морското равнище и наводнения в някои части по света, но и до суша и недостиг на питейна вода в други. За 11-те милиона жители на Ченай обаче важат и две явления.

В шестият по големина град в Индия има средно около 1400 mm валежи годишно, което е около два пъти повече от количеството, което се излива в Лондон и почти четири пъти повече от нивото на валежите в Лос Анджелис. Въпреки това той става печално известен с това, че е един от първите големи градове в света, в който водата е свършила. Ето защо трябва да се осигуряват 10 милиона литра на ден за населението, пише Bloomberg.

Географското разположение на града е неговата най-голяма слабост. Ченай е разположен в ниска равнина на югоизточния бряг на Индия, която се пресича от три големи реки, всяка от тях силно замърсена - те се оттичат в Бенгалския залив. Водите от залива периодично наводняват града.

Въпреки, че изменението на климата и екстремните метеорологични условия играят голяма роля, сред основните проблеми е и лошото планиране на града. Докато Ченай се разраства, цели области с езера и реки изчезват. Между 1893 г. и 2017 г. площта на водите в Ченай се е свила от 12,6 квадратни километра до 3,2 квадратни километра, според изследователи от Anna University. Повечето от тези загуби се случват през последните няколко десетилетия.

През 2019 г. езepотo Чeмбapaмĸaм, ĸaĸтo и тpи дpyги язoвиpa, ĸoитo пo пpинцип зaxpaнвaт Чeнaй, вече са изцялo пpecъxнaли.

В същото време наводненията се увеличават. През 2015 г. Ченай претърпя най-сериозното наводнение от един век насам. Североизточният мусон носи 494 mm дъжд на града и то само за един ден. Повече от 400 души загиват, а домовете на 1,8 милиона са наводнени.

Четири години по-късно недостигът на вода е на критични нива. В един ден се оказва, че градът просто няма запаси от питейна вода. Хората чакат на опашки в продължение на часове, за да пълнят цистерни с вода.

"В основата на проблема с наводненията и недостига на питейна вода са урбанизацията и строителството", казва Нитянанд Джаяраман, който е еко активист и жител на Ченай.

Правителството на Тамил Наду, чиято столица е Ченай, заявява, че се бори с проблема. През 2003 г. се приема закон, който изисква всички сгради да събират дъждовна вода. Това помага за трупането на повече водни запаси, но за кратко. Според Централната комисия по подземните води на Министерството на земеделието липсата на поддръжка е проблем.

Сега правителството следва нов подход. Корпорацията Greater Chennai подема инициатива, наречена "City of 1,000 Tanks". Планът е да се възстановят някои резервоари и да се построят стотици нови в целия град, за да филтрират проливните дъждове и да се съхранява вода.

Междувременно населението на Ченай нараства с четвърт милион души годишно.

Многолюдният град е пример за проблем, който ще бъде все по-често срещан в градовете, чието население нараства значително бързо. Сао Пауло, Пекин, Кайро и Джакарта вече се изправят пред недостиг на вода. "Това е глобален проблем, а не само на Ченай" , казват експерти.