Стотици австрийци са получили по 1200 долара помощ от американските власти по погрешка като част от програмата на САЩ за плащания под формата на директна помощ за американските граждани. Това съобщава The Washington Post и Business Insider.

Според информация на NPR от миналия месец на хиляди чуждестранни работници от други държави също са били изпратени от помощите.

Грешката се е получила за хора, които са били в САЩ с временна работна виза. Експерти обясняват, че причина за това могат да са несъответствия в подадени декларации за доказване на доходи.

Според американска компания, която извършва данъчни консултации, твърдят, че техни клиенти от 129 страни са получили по 1200 долара по програмата от стимули на Вашингтон.

САЩ се готвят да изплатят по $1200 на всеки американец. След първия такъв транш преди 4 месца

САЩ се готвят да изплатят по $1200 на всеки американец. След първия такъв транш преди 4 месца

Доналд Тръмп иска да осигури пари в джовобете на хората, казва финансовият министър Стивън Мнучин

Редица от американските медии пишат, че част от тези хора са върнали получените суми, а други планират да пътуват до Щатите след отпадането на ограниченията и да изхарчат там парите.

Все пак не е ясно колко от тези изпратени средства са били използвани. Ползването на държавната помощ от хора, които не отговарят на условията за получаването ѝ, може да доведе до ограничения при повторно пътуване до САЩ и кандидатстване за визи.

От The Post посочват, че те са много малка част от мащабният пакет от стимули на обща стойност от 2 трилиона долара. По информация на същото издание конкретно в случая с австрийски граждани, банки в европейската държава също са потвърдили, че техни клиенти са получили такива плащания.