Септември е месец, в който традиционно в мегаполисите Ню Йорк, Лондон и Милано се провежда Седмица на модата. По подиумите дефилират супермодели, представящи трендовете за следващия сезон, а след това заклетите фешън фенове бързат да се сдобият с дизайнерските облекла или поне с техни по-достъпни версии.

Рядко обаче някой се замисля колко струва тази индустрия на света. Модата нанася големи “щети” не само върху природата, но и върху човешкия капитал, пишат в своя сайт от Световния икономически форум.

Накратко сметките на Световния фонд за дивата природа (WWF) показват, че 2700 литра вода се използват за производството на само една тениска, като единствено петролният бизнес е причина за по-големи замърсявания от модния сектор.

Според данните още средно 11,1 милиона тона текстилни продукти се изхвърлят годишно в САЩ, а във Великобритания неносените дрехи се изчисляват на стойност от 46,7 милиарда долара.

Докато индустрията, изчислявана на 1,7 трилиона долара, осигурява най-много работни места за жените в глобален мащаб, цели 98% от тях получават заплата, която не им стига да покриват базовите разходи за живот.