След оттеглянето си от поста на президент, Доналд Тръмп ще има право да получава годишна пенсия от 221 400 долара, както и доста други бонуси към това. Това прави по 18 450 долара пенсия на месец.

От CNN Business обаче посочват, че е възможно, макар да не е сигурно, той да изгуби правото си на тази пенсия като държавен глава заради предстоящата процедура по импийчмънт в американския Сенат.

Според американското законодателство даден президент може да бъде лишен от полагащата му се пенсия, ако той е бил отстранен от поста си в резултат на импийчмънт. Случаят с Доналд Тръмп е по-особен, като процедурата предстои, но от своя страна той се оттегли след изтичането на мандата си, което се случи преди гласуването в Сената.

Ако Сенатът го приеме за виновен, вероятно ще се наложи повторно гласуване, на което да се реши Тръмп да няма право да получава пенсията и обезщетението си. Това обяснява професорът по право в Университета в Северна Каролина Майкъл Герхард.

Други са на мнение, че това няма да се случи и е под въпрос дали ще се стигне до такова второ гласуване. Тази теза споделя директорът на изследователската дейност към американската разходна агенция National Taxpayers Union Foundation.

Какви други бонуси се полагат на президента след неговия мандат?

Допълнителните бонуси, които се полагат на Донадл Тръмп като държавен глава след приключване на мандата му, включват покриване на разходи при пътувания, отпускане на офис, както и на екип от служители в неговия кабинет. За тях се отпускат годишни разходи за заплати от 1 милион долара.

Конкретно в случая с получаването на офис, за неговия наем няма ограничения. Според официалните данни на президентите Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама са покрити разходи за офис в размер на 500 000 долара през миналата година.