В началото на тази година еврото имаше юбилей - през януари се навършиха 20 години от официалното му въвеждане като валута на световния финансов пазар. Към днешната дата Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки на държавите от еврозоната емитират банкноти от по 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. Но кой знае, че има и банкноти от 0 евро?

Ако не сте чували за него, накратко може да се каже, че нулевото евро е сувенирна банкнота, оторизирана за печат от ЕЦБ. Тя няма стойност и не може да се използва в обращение, но има всички елементи за сигурност като реалните пари.

От къде тръгва историята на нулевото евро?

Идеята за нулевото евро, което може да се използва като сувенир в туристическата индустрия, хрумва на френския предприемач и рекламен специалист Ричард Файл. През 2015 година той пуска първите такива банкноти, на които са изобразени забележителности във Франция. Концепцията му за нулева валута, която да се използва като сувенир, постига голям успех. Само няколко седмици след излизането на първите такива той печели интереса и на други европейски държави.

В интервю за специализираната онлайн платформа Numismac News Файл разказва, че през 2017 година са отпечатани първите такива банкноти извън Франция - с изображенията на туристически забележителности в Португалия и в Испания. По-късно такива правят още в Италия, Белгия, Франция и в още други държави. 

Страната, в която бизнесът с нулевото евро се разраства най-бързо, е Германия. Според Файл това се дължи на големия интерес на местния туристически бранш към тях и на склонността на германските жители да колекционират банкноти. 

Колекционерите могат да се сдобият и онлайн с тях, става ясно от платформата BanknoteWorld. Там някои от вече пуснатите такива банкноти могат да бъдат купени на цени между 2 долара и 5 долара, а по-специалните издания, които включват повече от един символ на дадена държава, са по-скъпи.

Снимка 413342

Източник: iStock

Какво точно представляват банкнотите?

Банкнотите се отпечатват на полимерна хартия от компанията Oberthur fiduciaire, която е специализирана в тази област. Те разполагат с всички отличителни знаци на реалните евро банкноти - имат воден знак, холограма, защитна ивица, микротекст и елементи, които могат да се видят само на ултравиолетова светлина.

Кои образи и обекти можем да открием на нулевите банкноти?

Някои от най-продаваните банкноти са с изображения на Музеят на миниатюрите в Германия, Бранденбургската врата и Парижките катаконби. Миналата година по повод 200-годишнината от рождението на Карл Маркс бе отпечатана и банкнота с неговия лик.

Ричард Файл разказва, че е имал идея да отпечата серия от 15 туристически банкноти, посветени на 15 обекта, които са включени в списъка с културното историческо наследство на ЮНЕСКО. През 2017 година той я реализира, като са пуснати по 2017 копия от серията. Общият обем на отпечатаната валута е 30 255 копия. Само 2000 от тях са предвидени за колекционери. Цената на една серия от 15 банкноти е била €100.