Малави е държава с Югоизточна Африка. Няма излаз на море. Страната е известна най-вече с това, че е една от най-бедните в света. БВП на глава на населнието е едва $226. Като във всички бедни раюони на планетата обаче, тук също има богати хора. Най-богатият от тях е Шепърд Бушари, пише Guardian.

Снимка 539201

Източник: EPA/БГНЕС

Запознайте се с Шепърд Бушари

Наричан от местните "Божи човек", Бушири е телевизионен проповедник, оглавява местна църква, собственик е на медии и притежява земя. Преди да развие бизнес империята си в Малави живее в Южна Африка, откъдето бяга, след образувани дела срещу него за пране на пари.

Бедната държава в Африка, която можеше да бъде най-богата

Бедната държава в Африка, която можеше да бъде най-богата

Едни нови избори дават поредната нова надежда

Богатството на самопровъзгласилия се пророк се оценява на около $150 милиона. На този фон повечето негови сънародници трябва да живеят близо 6 милиона години, за да спестят толкова пари.

"Пророкът", наричан от "Майор 1" до "Папа" в страната си, си закупи три частни самолета за период от две години. След като си купи третия самолет - "Гълфстрийм III" на стойност $37 милиона, той каза пред пресата:

"Аз съм божи човек. Вярвам, че трябва да живея, служейки за пример. Проповядвам словото, което укрепва вярата на всички. Аз съм това, което Бог е решил, че съм и хората няма как да ме съдят."

"Пророкът" може би без да иска е пропуснал пасажа от Библията, в който Христос казва на богатия човек да раздаде цялото си имущество и да Го последва. Но се случи нещо друго доста любопитно.

Наскоро Шепърд Бушари и съпругата му изненадващо за хората в Малави се предадоха на местните власти по настояване на Интерпол.

Най-богатият в Африка построи най-голямата рафинерия на континента

Най-богатият в Африка построи най-голямата рафинерия на континента

Нигерия е в Топ 10 по петролни запаси, но страда от липса на горива по бензиностанциите