Нигерия е имала най-добрите университети и природни ресурси в Африка, но през 60-те години на миналия век претърпява няколко военни преврата. След това затъва и в корупция.

След десетилетия на кражба и лошо управление, най-многолюдната страна в Африка има втори шанс да се промени и да стане най-голямата икономика на континента, пише The Economist.  Възможността възникна след президентските избори, в които победи кандидатът на опозицията Мухамаду Бухари.

Нигерия подписа договор за $10 милиарда петролни инвестиции

Нигерия подписа договор за $10 милиарда петролни инвестиции

Той е с Shell, Exxon, Total и Eni

Три отминали причини за оптимизъм:

  1. Първата беше самият Бухари, който изглеждаше честен и решен да се бори с корупцията.
  2. Втората причина бяха президентски избори, които го доведоха на власт и сложихаха край на предишните правителства. Нома имаше доста добър ефект върху обществото, уморено от лошите правителства.
  3. Третата причина беше средната класа на Нигерия, която се разраства все по-бързо

През последните десет години БВП на Нигерия нарасна със 7%, а малко преди Бухари да дойде на власт страната стана първа икономиката на континента, надминавайки Южна Африка.

Няколко години по-късно

Нигерийският президент Мухамаду Бухари защити постиженията, които по думите си е постигнал в икономиката, както и резултатите от изборите за държавен глава, като отбеляза, че оставя зад себе си "един надежден и честен вот", пише Reuters.

На 29 май Бухари, който за пръви път стъпи в длъжност  през 2015 година, предаде поста на новоизбрания президент Бола Тинубу.

За жалост, корупцията все още е огромен проблем в Нигерия, която вече не е най-бедната африканска държава, но със сигурност не е и най-богатата, коментират политичеки анализатори и икономисти.

Тинубу наследява рекорден дълг и намаляващ добив на петрол. Един от най-големите проблеми, с които ще се сблъска обаче е двуцифрената инфлация.

Бухари призна, че правителството му е взело и трудни решения за възстановяване на икономиката, някои от които са довели "до временна болка и страдание". Новите президентски избори дават поредната нова надежда. Нигерия обаче е свикнала с нея.

Най-богатият в Африка построи най-голямата рафинерия на континента

Най-богатият в Африка построи най-голямата рафинерия на континента

Нигерия е в Топ 10 по петролни запаси, но страда от липса на горива по бензиностанциите