Международната агенция по енергетиката призова за прекратяване на договорите за петролните компании. Но не това се случва в действителност.

Всъщност Нигерия подписа един от най-големите договори в историята си с Shell, Exxon, Total и Eni, които ще разработват офшорни блокове в дълбоководното поле Бонга. Това е исторически момент за страната, тъй като с контракта се уреждат дългогодишни спорове между нигерийското правителство и международните петролни компании.

В резултат на сделката големите петролни компании може да отключат нови инвестиции в размер на 10 млрд. долара в петролната индустрия на Нигерия. Тя може също да добави 150 хил. барела на ден добив към производството на нефт в страната, като общата продукция от блока може да достигне 350 000 барела на ден, съобщава Bloomberg.

Интересното е, че сделката се случва след като по-рано тази година изпълнителният директор на Shell Бен ван Бърдън каза, че компанията не смята своите операции в сферата на петрола като съвместими със стратегията за нетни нулеви емисии.

"Не можем да разрешим проблемите на общността в делтата на Нигер", каза главният изпълнителен директор на Shell, който през последните години се сблъсква с множество проблеми в Нигерия, включително кражба на петрол и саботаж на тръбопроводи, както и съдебни дела, повдигнати от местните общности заради нефтени разливи.

Въпреки мечите прогнози за търсене на петрол в дългосрочен план, Нигерия има сериозни амбиции за разширяване на петролната си индустрия. Повече от 100 нефтени и газови проекта трябва да стартират през следващите пет години в най-големия производител на петрол в Африка, включително 25 проекта за петрол и газ нагоре по веригата, 28 нефтохимически проекта и 24 проекта за рафинерия. Полето Бонга е сред 25-те проекта нагоре по веригата и се очаква да започне търговско производство през 2025 г.