Най-голямата рафинерия в Африка беше открита в Нигерия с цел да помогне на страната да превъзмогне хроничната липса на горива, съобщи Би Би Си.

Нефтопреработвателният завод "Данготе" струва 19 млрд. долара и е собственост на най-богатия човек на континента - Алико Данготе.

Нигерия подписа договор за $10 милиарда петролни инвестиции

Нигерия подписа договор за $10 милиарда петролни инвестиции

Той е с Shell, Exxon, Total и Eni

Контекст: Нигерия е десета в света по петролни запаси с около 37 млрд. барела, но по-голямата част от суровият петрол се изнася в чужбина, а горивата са внос и често липсват по бензиностанциите.

Останалите нигерийски рафинерии не работят вече повече от 3 години заради кражби, повреди по трасетата и липса на поддръжка.

Държавната петролна компания на Нигерия ще строи болници

Петролната компания, която не може да поправи рафинерии си и иска да строи болници

Корпорацията има планове за изграждане на здравни заведения в 12 от 36-те щата в страната

Детайли: Рафинерията "Данготе" е разположена в столицата Лагос и се строи вече 7 години. Макар да беше открита в присъствието на президента Мамаду Бухари, тя все още да не работи.

От нея се очаква да произвежда 650 000 барела нефтопродукти дневно.

Нигерия реши да си поиска още $62 милиарда от печалбата на петролните компании

Най-голямата икономика в Африка реши да си поиска още $62 милиарда от печалбата на петролните компании

Позовавайки се на закон от 1993

От друга страна: Би Би Си отбелязва, че е трудно да се прецени ефектът от новата рафинерия на пазар с държавно субсидирани цени на горивата, какъвто е нигерийският.

Освен това работата на предприятието ще зависи и от стабилността на страната, която от години има проблеми с ислямски екстремисти. Политическата ситуация в страната също не е цветуща - след две седмици Бухари ще предаде властта на Бола Тинубу, който спечели оспорвани от опозицията президентски избори през февруари.