Нигерия иска да получи до $62 милиарда от международните петролни компании, които работят в страната, позовавайки се на решение на Върховния съд, според което държавата има право да увеличи дела на приходите си от договорите с дружествата, предава Bloomberg.

Искането идва в момент, в който президентът Михамаду Бухари се опитва да увеличи всячески приходите в държавната хазна след спада на добива и цената на петрола - основният износ на Нигерия. Това не е първата офанзива срещу чуждестранни компании. По-рано Абуджа глоби мобилния оператор MTN с почти $1 милиард, а сега съди компании, включително JPMorgan, заради корупционен скандал.

За да изпълни последния си план, правителството се позовава на закон от 1993 г., според който енергийните компании трябва да превеждат на хазната по-голям дял от приходите си, когато петролът надхвърли $20 за барел. Общата сума, за която правителството настоява, е $62 милиарда, но има поле за преговори - първоначалната глоба за MTN бе $5,2 милиарда. Говорител на кабинета не е отговорил на исканията за коментар.

Засегнати от искането са компании като Shell, Exxon, Chevron, Total и Eni. Когато законът е влязъл в сила преди 26 години, петролът струваше $9,5 за барел. В момента петролните компании получават 80 процента от печалбата, а хазната останалите 20 процента. Днес петролът струва около $60 за барел.

Самите компании обжалват, като твърдят, че решението на съда не дава изрично разрешение на хазната да си иска средствата, както и че самите дружества не са били страна по делото.

Shell и Еni замесени в корупционна сделка, заради която Нигерия губи $6 милиарда

Shell и Еni замесени в корупционна сделка, заради която Нигерия губи $6 милиарда

Министърът на петрола имал 5 тона средства кеш, с които давал подкупи - включително и на президента, става ясно от делото